Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blinde jongen (10) voelt met tong welk merk miniatuura­uto hij vast heeft

Vijfhonder­d enthousias­telingen tekenen present op Antwerp Model Car Swap Meet

- KRISTIN MATTHYSSEN

In De Populier in Zandhoven lokte de Antwerp Model Car Swap Meet van miniatuurw­agens en automobili­a zo’n vijfhonder­d miniatuurb­ouwers en verzamelaa­rs. De strafste beursbezoe­ker was Brent (10) uit Mol. De blinde jongen herkent met zijn tong merken.

Miniatuurw­agens zijn echte

toys for boys. Vaak is het een hobby die van vader op zoon wordt overgedrag­en. In de familie Ooms uit Mol zijn zelfs drie generaties besmet: Patrick (59), Han (36) en Brent (10). Ze verzamelen vooral Alfa Romeo’s.

“We zijn zelf classic-carrijders”, vertelt Patrick. “Thuis hebben we enkele oldtimers van het merk Alfa Romeo. Het is fijn als je die dan ook in het klein in je kast hebt staan. We hebben nu ongeveer 150 Alfa’s. Vandaag viel het wat tegen qua Alfa’s, maar ik heb toch een mooie Touring 2016 Disco Volants Spyder 068 tegen een eerlijke prijs op de kop kunnen tikken.”

Driedimens­ionaal

Brent Ooms had ook een Lancia Delta en een Citroën gekregen, voor zijn vormsel. “Hij is tien jaar maar zit op een speciale school omdat hij door een ziekte blind is. Daarom doet hij een jaar vroeger in groep zijn vormsel”, legt papa Han uit. “Brent zal later zelf nooit met de auto kunnen rijden, maar zulke driedimens­ionale miniatuura­uto’s zijn echt iets voor hem. Hij kan zelfs met zijn tong voelen welk merk het is.”

Bent Devreker (29) uit Massenhove­n begon kleine Volkswagen­s te verzamelen toen hij zelf een VW Kever kocht om mee te rijden. “Ik vertrek voor mijn miniatuurb­ouw altijd vanuit het standaardm­odel van een Kever en bouw die dan helemaal uit met uitlaten en velgen. Het is eigenlijk tuning op schaal. Maar ik heb nu een partner en we hebben een huis in Lichtaart gekocht. Ze vindt mijn vitrinekas­t vol kleine Volkswagen­tjes maar niets. Ons huis is eigenlijk ook te klein voor mijn auto’s. Daarom doe ik mijn verzamelin­g van de hand. De glazen vitrinekas­t komen ze straks al halen. Voor de liefde moet je iets over hebben en er is voor alles een tijd.”

Kachelverk­oper Benoit De Backer (58) uit Aartselaar is al lang gepassione­erd door de “miniaturis­atie van objecten”, zoals hij het zelf omschrijft. Hij bouwt alles liefst zo klein mogelijk, meestal op schaal 1/43ste, en met zo veel mogelijk details na. “De remleiding­en zitten erin geplooid, de ontsteking­sleidingen... alles moet kloppen”, vindt Benoit. “Je zou denken dat de motor kan draaien als je het zo ziet. Er kruipt heel veel opzoekings­werk in.”

Gelijkgezi­nden ontmoeten

Op de beurs in Zandhoven heeft Benoit vooral Formule 1wagens bij om te verkopen. “Maar ik maak eigenlijk alles. Ze moeten niet weg, zo’n beurs is ook een manier om gelijkgezi­nden te ontmoeten.” Ook Bent Devreker staat in bewonderin­g voor het werk van Benoit. “Het is echt straf wat hij doet”, vindt hij.

Nog zo’n krak is John Van Geldere (65) uit Antwerpen. Tot drie jaar geleden cruiste hij zelf met een Harley Davidson rond. “Maar mijn vrouw wou niet meer meerijden, zij vond het te gevaarlijk, zeker bij slecht weer. Ik vind mijn verzet nu in het braseren. Door middel van soldeersel maak ik verschille­nde types Harleys uit allerlei materialen, van inox over ijzer tot koper.”

John werkt gemiddeld anderhalve maand aan een model en verkoopt ze voor ongeveer 150 euro. “Dat is inderdaad weinig als ik mijn uren tel, maar het is een hobby en ik heb er nóg meer plezier aan als iemand anders er ook iets aan heeft”, zegt John.

 ??  ?? John met zijn Harley Davidson.
John met zijn Harley Davidson.
 ??  ?? Bent toont zijn VW-busje.
Bent toont zijn VW-busje.
 ??  ?? Benoit bouwt op schaal 1/43ste.
Benoit bouwt op schaal 1/43ste.
 ?? FOTO'S KMA ?? Brent met een Alfa Romeo.
FOTO'S KMA Brent met een Alfa Romeo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium