Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Poldernaar failliet: 18.000 flessen sterkedran­k online te koop voor prikje

Curator laat 18.000 flessen sterkedran­k online veilen na faillissem­ent De Poldernaar

-

Een exclusieve Remy Martin Louis XIII, twaalf flessen cava, 36 flesjes De Poldernaar Elixir. Vijf maanden na het faillissem­ent van drankenhan­del De Poldernaar worden nog tot donderdag 18.000 flessen sterkedran­k online geveild. Daaronder 450 soorten whisky. De aloude likeurstok­erij van De Poldernaar wordt apart verkocht en allicht verdergeze­t.

Begin december 2017 verloor de familie Van Rillaer, na 114 jaar traditie, de strijd tegen de fiscus en werd het faillissem­ent uitgesprok­en van haar winkel. Hartje Antwerpen, op de hoek van de Schelde- en de Kloosterst­raat, ging de groothande­l dicht. Hetzelfde lot was de eigen stokerij in de Welvaartst­raat beschoren, een eindje verderop in de stad.

Hoewel er volgens curator Hans Ubben aanvankeli­jk heel wat belangstel­ling was, haakten de meesten vrij snel af. Begin maar eens 18.000 flessen op waarde te schatten... Daarom besliste meester Ubben de hele winkelvoor­raad elektronis­ch te laten veilen via veilinghui­s Moyersoen.

“Een logistieke nachtmerri­e waar we zeer lange tijd met bezig zijn geweest. Reken maar: 450 soorten whisky, honderd soorten rum, zeventig soorten gin, enzovoort.” De veiling begon vorige week en wordt in principe donderdagn­amiddag afgesloten. In het wereldje van de sterkedran­k was dit al bekend. Daar werd allicht het meest geboden en werden wellicht gouden zaakjes gedaan, als het bod wordt toegewezen.

Een greep uit de toestand maandagnam­iddag spreekt voor zich:

* Een cognac Remy Martin Louis XIII (70 cl) heeft als winkelwaar­de 2.403 euro, maar er werd slechts 390 euro ingezet. Gisteren werd ‘al’ 669 euro geboden.

* Twaalf flessen cava Freixenet, ingezet op 10 euro, kregen maandag slechts 35 euro op het scorebord.

* Eén fles Highland Park Malt Whisky Orkney, 25 jaar oud: winkelwaar­de 505 euro. Ingezet 85 euro, bod 219 euro.

* Eén fles Johnnie Walker Blue Label, winkelprij­s 210 euro, haalde maandag nog maar 90 euro.

* Eén fles Glenfiddic­h Malt uit 1973, winkelprij­s 1.053 euro, ingezet 175 euro, bod 460 euro.

* 29 verschille­nde soorten Armagnac: 270 euro.

Pijnlijk slecht deden de eigen producten het tot gisteren: drie flessen elixir De Poldernaar voor 20 euro en zestig potten Polderjong­ens Van Rillaer voor 118 euro: dat zijn koopjes.

Recepten Volgens curator Ubben ging De Poldernaar ten onder aan een

aanslepend conflict met de fiscus die al bijna 2,5 miljoen euro eiste. Uiteraard wogen ook de torenhoge Belgische accijnzen. Bovendien blijken veel horecazake­n hun sterkedran­k en wijn steeds meer ‘over de grens’ te kopen.

Naast de enorme stock, verkoopt de curator apart de eigenlijke likeurstok­erij zoals de stookketel, de merknamen en - moeilijk voor de familie - de geheime recepten. Immobiliën zijn er niet. De winkel werd gehuurd en komt dus binnenkort vrij.

“Momenteel ben ik in onderhande­ling met drie kandidaten om de likeurstok­erij over te nemen. Daarbij gaat het in de eerste plaats om een groep sympathisa­nten rond en met de familie Van Rillaer die de activiteit hopen verder te zetten. Daarnaast zijn er twee investeerd­ers die de zaken veel groter zien en de merken willen commercial­iseren.”

Hans Ubben

Curator

‘‘De stokerij wordt apart verkocht en er zijn nu al drie kandidaten om ze over te nemen.’’

www.moyersoen-auctions.com

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO RR ?? Van links af: een Remy Martin Louis XIII, cava Freixenet, Highland Park Malt Whisky, Johnnie Walker Blue Label en Glenfiddic­h Malt uit 1973, met de prijs die u in de winkel betaalt en de inzetprijs op de veiling.
FOTO RR Van links af: een Remy Martin Louis XIII, cava Freixenet, Highland Park Malt Whisky, Johnnie Walker Blue Label en Glenfiddic­h Malt uit 1973, met de prijs die u in de winkel betaalt en de inzetprijs op de veiling.
 ??  ??
 ?? FOTO JH ?? De bekende drankengro­othandel in de Kloosterst­raat is dicht.
FOTO JH De bekende drankengro­othandel in de Kloosterst­raat is dicht.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium