Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderkerk­hof krijgt facelift van kunstenaar die zoon verloor

Kunstenaar die zoon verloor gaat kinderkerk­hof opnieuw inrichten en sterretjes­weide ontwerpen

- PATRICK VAN DYCK

Kunstenaar François Blommaerts werd door het gemeentebe­stuur van Boechout gevraagd om het kinderkerk­hof een grondige facelift te geven. “Een uitdaging die ik graag aanvaard”, vertelt de 62jarige Hovenaar, die drie jaar geleden zelf een zoon verloor.

“Gesprekken met ouders die een kind hebben verloren, hebben mee als inspiratie gediend om een aantal veranderin­gen door te voeren op het kerkhof”, vertelt burgemeest­er Koen T’Sijen (PRO). De gemeente wil in het voorjaar de omgeving van het kinderkerk­hof opnieuw aanleggen. “We willen er een aparte plek van maken met zitbanken en veel groen. We gaan ook een sterretjes­weide maken om overleden kinderen te gedenken.” De gemeente heeft kunstenaar François Blommaerts gevraagd om de sterretjes­weide te ontwerpen en het kinderkerk­hof te voorzien van een beeld dat troost biedt. “Het werk van François ademt spirituali­teit, rust en mystiek uit”, vindt de burgemeest­er. “We vonden hem dan ook de ideale man voor dit project.”

Gekliefd hout

Hoewel het project pas klaar moet zijn in het najaar, is Blommaerts al volop in de weer met tekenen en ontwerpen in zijn atelier in de Appelkants­traat. “Het is een uitdaging die me na aan het hart ligt”, bekent hij. “Drie jaar geleden verloor ik totaal onverwacht­s mijn zoon. Reno stierf op 23-jarige leeftijd in zijn slaap. Sindsdien bestaat er een voor en een na. Wie zijn ouders verliest, wordt wees. Wie zijn of haar partner moet afgeven, wordt weduwe of weduwnaar. Voor wie een kind verliest zijn er geen woorden. Letterlijk en figuurlijk schieten woorden dan te kort.”

Die gedachte hield François in de ban. “Tot ik hout aan het klieven was. Toen begreep ik plots hoe ik me voelde. Wanneer je een kind verliest, word je gekliefd.” Met dat idee ging François aan de slag. “Ik maakte drie figuren uit gekliefd hout die ik daarna in brons goot. Die zou ik graag op een sokkel op het kinderkerk­hof plaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat kunst helend kan werken.”

Bronzen sterretjes

Blommaerts bezocht onlangs, samen met de burgemeest­er, het kinderkerk­hof van Boechout. “Het viel me meteen op hoe strak alles daar is. Met al die lijnen lijkt het daar wel een oorlogsker­khof. Dat moet anders.”

De kunstenaar wil de ruimte dan ook anders invullen. “Rond het kinderkerk­hof zou ik graag een mooie haag zien in de vorm van twee armen, die de gestorven kinderen als het ware omarmt. Alles moet ook speelser, feeërieker en zachter.” Blommaerts stelt ook voor om de ruimte op te delen. “In een strooiweid­e en een meer klassiek gedeelte. Voor de ouders die een uitstrooii­ng verkiezen, maak ik bronzen sterretjes. Die kunnen ze dan in de weide plaatsen. Dan hebben ook die mensen een plaats om troost en rust te zoeken.”

Alle plannen zitten nog in een embryonale fase. Zelfs de burgemeest­er heeft de ontwerpen en de beelden nog niet gezien. “Dat hoeft ook niet”, vindt burgemeest­er T’Sijen. “Wij hebben François volledige artistieke vrijheid gegeven. Ik heb het volste vertrouwen in hem.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Kunstenaar François Blommaerts wil een haag in de vorm van twee armen rond het kinderkerk­hof plaatsen.
FOTO PATRICK VAN DYCK Kunstenaar François Blommaerts wil een haag in de vorm van twee armen rond het kinderkerk­hof plaatsen.
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? De kunstwerke­n die troost moeten bieden op de sterretjes­weide.
FOTO PATRICK VAN DYCK De kunstwerke­n die troost moeten bieden op de sterretjes­weide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium