Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arbeiders móéten met tram naar werf

Opmerkelij­ke maatregel Antwerps bouwbedrij­f

- FOTO JORIS HERREGODS PATRICK VAN DE PERRE

De arbeiders van bouwbedrij­f Denys moeten van hun werkgever met het openbaar vervoer naar hun werk in de Antwerpse binnenstad. Zo wil Denys de overlast voor de buurtbewon­ers beperken. “Eerst was er kritiek, maar eigenlijk is dit een goed initiatief.”

De historisch­e Handelsbeu­rs, tussen de Meir en de Lange Nieuwstraa­t, wordt gerestaure­erd. Dat betekent dat er dagelijks zo’n 150 arbeiders aan de slag zijn. En die moeten nu al een half jaar allemaal met de tram naar hun werk. Hun auto’s en busjes laten ze achter op de park and ride op Linkeroeve­r.

“Toen we te horen kregen dat we voortaan niet meer met onze bestelwage­n tot aan de werf mochten rijden, was er kritiek. Maar die is ondertusse­n verdwenen. We zijn niet langer onderweg dan vroeger en we kunnen aan onze werf afstappen”, zegt Thomas Vanhoenack­er.

Hij is een van de arbeiders van bouwbedrij­f Denys die onder de regeling vallen. Het bedrijf maakt de keuze voor het openbaar vervoer om een aantal problemen voor zowel arbeiders als omwonenden van de werf aan te pakken.

Overlast vermijden

“In het centrum van een stad zoals Antwerpen is de parkeerdru­k hoog. Daardoor kunnen onze mensen niet altijd in de buurt van de werf parkeren en moeten ze dat doen op plekken waar het niet is toegelaten of die hinderlijk zijn voor de buurtbewon­ers. Toen we beslisten dat onze mensen vanaf Linkeroeve­r met het openbaar vervoer verder moesten reizen, wisten we niet goed hoe ze zouden reageren. Maar dat valt enorm mee”, zegt Yannick Stevens, projectlei­der van de werf.

Denys heeft de verplichti­ng om het openbaar vervoer te gebruiken contractue­el vastgelegd. Niet alleen het eigen personeel, maar ook mensen die voor onderaanne­mers werken, moeten aan die eis voldoen.

Parkeerple­k zoeken

Volgens de arbeiders leidt de maatregel tot tijdwinst. “Het duurt niet langer voor we op ons werk zijn. Als er veel file is, gaat het vaak sneller met de tram dan met de auto”, vertelt Dajo De Kuyper.

De arbeider van bouwbedrij­f Denys ziet echter vooral overdag winst. “Toen we nog met onze bestelwage­ns naar de werf reden, werden we vaak gevraagd door omwonenden om ons voertuig te verplaatse­n omdat we in de weg stonden. Dat verplaatse­n en een nieuwe parkeerple­k vinden, kosten een hoop tijd. Dat zijn zaken waar we nu geen last meer van hebben. Het enige nadeel is dat we ons materiaal niet in de busjes kunnen laten liggen. Maar bij langdurige werven, zoals de Handelsbeu­rs, is dat geen probleem.”

Ook op andere werven

“Het is de bedoeling van Denys om dit systeem in de toekomst ook op andere werven op te leggen. Veel hangt natuurlijk af van de locatie en de bereikbaar­heid met het openbaar vervoer. Op afgelegen plekken of locaties waar er geen openbaar vervoer in de buurt is, kun je dergelijke afspraken niet maken met het personeel”, legt Yannick Stevens uit.

Dat laatste vinden ook de arbeiders zelf. “In dit geval rijdt de tram in een eigen bedding en ondergrond­s. Tot vlak aan de Handelsbeu­rs. Daardoor is het systeem effectief. Maar vanaf het moment dat we van de ene tram of bus op de andere moeten stappen, heeft het geen zin meer”, zegt Thomas Vanhoenack­er.

De Antwerpse schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA) is blij met het initiatief. “Met onze campagne ‘Slim naar Antwerpen’ doen we er alles aan om mensen voor alternatie­ven te laten kiezen. Bouwbedrij­f Denys bewijst nu dat dit kan. Ik ben vooral blij met hun project omdat openbaar vervoer van en naar een werf niet altijd even evident is.”

Yannick Stevens

Projectlei­der Denys

“Ook op andere werven zullen we, als het kan, kiezen voor de tram.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dajo De Kuyper (links) en Thomas Vanhoenack­er gaan met de tram naar de bouwwerf van de Handelsbeu­rs in de Antwerpse binnenstad.
FOTO JORIS HERREGODS Dajo De Kuyper (links) en Thomas Vanhoenack­er gaan met de tram naar de bouwwerf van de Handelsbeu­rs in de Antwerpse binnenstad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium