Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4 op spoorweg gevonden vosjes herstellen in opvangcent­rum

Langs spoorweg gevonden nestje vossen sterkt rustig aan in Vogelopvan­gcentrum

-

Het Vogelopvan­gcentrum Brasschaat-Kapellen (VOC) vangt momenteel vier kleine vosjes op. Ze werden een kleine maand geleden in Dendermond­e langs een spoorwegbe­rm gevonden. Binnen een paar maanden zullen ze vrijgelate­n worden in het bos.

De vosjes zijn nu een vijftal weken oud. Dat ze aan een spoorwegbe­rm gevonden werden, is hoogst merkwaardi­g. “Normaal kom je niet snel een nestje vossen tegen. Ze hebben hun hol onder de grond. Misschien vonden er graafwerke­n plaats”, zegt Marcel Peeters van het VOC. De vinders brachten de diertjes naar Dierenwere­ldkruis vzw in Sint-Amands, in de veronderst­elling dat het jonge hondjes waren. Bij het asiel in Sint-Amands merkten ze dat het om vossen ging. Dierenwere­ldkruis contacteer­de meteen het Kapelse vogelopvan­gcentrum. Het gaat om drie rekels (mannetjes) en een moer (vrouwtje).

De vosjes kregen een klein pyjamaatje aan zodat ze hun buikjes niet stuk kunnen zuigen. “Jonge zoogdieren die met de hand worden grootgebra­cht, gaan voortduren­d op zoek naar een tepel. Ze beginnen dan aan hun eigen buik te zuigen. Enkele dames hier hebben daar wat op gevonden. In kindersokk­en hebben ze vijf gaatjes gemaakt, een vossenpyja­maatje”, vertelt Marcel Peeters. Aanvankeli­jk kregen de vossen vijf keer per dag een speciale pap. “Nu krijgen ze pap, vermengd met vlees. Later bouwen we de pap stilaan af en beginnen we ze te trainen zodat ze zelf hun eten vinden”, klinkt het bij VOC. De vosjes zitten goed beschut en worden apart gehouden. De medewerker­s van het VOC doen er alles aan om ze niet tam te maken. Binnen een paar maanden, wanneer ze zelf op muizen kunnen jagen, zullen ze worden vrijgelate­n. “Dat gebeurt in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos en in de nabijheid van een wild vossennest. De kans is dan groot dat de vossenmoed­er deze kleintjes adopteert. Als ze zich niet geroepen voelt om pleegmoede­r te zijn, is dat geen ramp vermits onze vossen in elk geval voor zichzelf zullen kunnen zorgen”, aldus Peeters. Hij vertelt nog dat de natuur de vossenpopu­latie in het wild mooi zelf regelt. “Wanneer er overpopula­tie dreigt, krijgen vossen de volgende keren vanzelf minder jongen. Verdwijnen er veel vossen, bijvoorbee­ld door de jacht, dan zullen de vossen meer jongen werpen om de populatie terug in evenwicht te brengen.”

Dat vossen steeds meer richting de stad trekken, wijt Peeters aan het gedrag van de mens. “In Engeland en Nederland zijn er al echte ‘stadsvosse­n’. Over een jaar of vijf hebben wij er ook. Als mensen kippen en konijnen dumpen in het stadspark, dan komen de vossen daarop af.”

Wie kippen of andere hoenders houdt, ziet vossen niet graag komen. “Natuurlijk kan u uw hoenders vosvrij huisvesten. We verstrekke­n graag de nodige informatie”, besluit Peeters.

Het is niet mogelijk om de vosjes een kraambezoe­k te brengen. Wel kan u het VOC helpen bij de ‘opvoeding’, bijvoorbee­ld door het aankopen van een knuffel of door een bijdrage te storten.

 ??  ??
 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? De diertjes werden gevonden langs een spoorwegbe­rm. “Ze dragen nu een pyjamaatje, want omdat ze flesvoedin­g krijgen, gaan ze steeds op zoek naar een tepel, ook op hun eigen buik.”
FOTO NICOLE VERSTREPEN De diertjes werden gevonden langs een spoorwegbe­rm. “Ze dragen nu een pyjamaatje, want omdat ze flesvoedin­g krijgen, gaan ze steeds op zoek naar een tepel, ook op hun eigen buik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium