Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders weten met verdriet geen blijf na wiegendood baby Flynn

Heists koppel verliest baby Flynn aan wiegendood in kindercrèc­he en zoekt lotgenoten om dit te verwerken

- BERT PROVOOST

Amper vier maanden was de koddige baby Flynn toen hij vorige week onverwacht definitief insliep in een kindercrèc­he in Heist-op-den-Berg. Wiegendood wordt wellicht het verdict. Zijn ouders Jenny (32) en Kristof (35) proberen hun onmetelijk­e verdriet een plaats te geven. Jenny heeft zelfs via sociale media een oproep gedaan om de verhalen van lotgenoten te horen, in de hoop dat ze de gebeurteni­ssen zo een plaatsje kan geven.

Wiegendood is een algemene term voor kinderster­fte onder één jaar waarbij na grondig onderzoek geen specifieke oorzaak van overlijden kan worden aangetoond. “Dat maakt het voor ons ook zo moeilijk te aanvaarden, dat er geen echte verklaring is”, zucht Jenny Smeyers.

“Ik heb via Facebook al een oproep gedaan naar lotgenoten. Ik wil hun verhalen horen. Het is mijn eerste grote verlies. Ik vraag me af of we dit ooit gaan kunnen verwerken, hoe we dit ooit gaan kunnen begrijpen en hoe we dat dan moeten aanpakken. Ik kan die dag honderd keer opnieuw in mijn hoofd afspelen, dat gaat niets meer veranderen. Flynn komt niet meer terug”, weet Jenny.

De vrouw bracht haar zoontje na haar zwangersch­apsrust nog maar drie weken naar een kinderdagv­erblijf, zodat ze op zoek kon naar nieuw werk. Tot ze afgelopen woensdag een telefoontj­e kreeg dat haar leven zou veranderen. “Ik hoorde vaag iets over ambulances en reanimeren, maar het drong niet door. Ik zei spontaan dat ze verkeerd verbonden waren. Tot ik de naam van onze Flynn hoorde vallen. Pas toen had ik door dat het de crèche was die belde om me te verwittige­n dat er iets ernstigs aan de hand was.”

Jenny was op dat moment met haar andere dochter aan het winkelen in de Heistse Bergstraat. “We gingen net betalen en wilden Flynn daarna gaan ophalen. We hebben de kleren laten vallen aan de kassa ... Het kinderdagv­erblijf was gelukkig bijna letterlijk om de hoek. De hulpdienst­en waren volop aan het reanimeren en ik hoopte dat het nog zou goedkomen. Maar het bleef maar duren en niemand zei nog iets. Ze hebben hem na veertig minuten nog naar het UZA in Edegem gebracht, maar de hulp was tevergeefs.”

Achtste dag in crèche

Ook papa Kristof De Smet was toen al van zijn werk toegesneld richting kinderdagv­erblijf Boembaloeb­a. “Het was nog maar de achtste dag dat hij naar het kinderdagv­erblijf ging. Flynn was een dutje aan het doen van zo’n twee uur en dat was iets langer dan normaal. Toen ze in de crèche gingen kijken, hebben ze hem levenloos gevonden. Ze hebben hem nog zelf proberen te reanimeren in afwachting van de hulpdienst­en.”

Tijdens de autopsie werd vastgestel­d dat kwaad opzet is uitgeslote­n. Er zijn geen uitwendige sporen van geweld of een ongeval gevonden. Het onderzoek gaat dus uit van een natuurlijk­e dood. “Alles wijst dus op wiegendood, al kunnen ze dat etiket er maar officieel opplakken zodra ook de bloed- en urineresul­taten volledig zijn, om zo alle andere aandoening­en uit te sluiten. Dat kan nog een paar weken duren. De mensen van de opvang waren er het hart van in en wij verwijten ze helemaal niets. We hebben dagelijks contact met hen en we vinden het ook voor hen heel erg. We dachten zoals veel mensen dat wiegendood iets van vroeger was dat nu normaal niet meer voorkomt, maar blijkbaar gebeurt het heel af en toe toch nog, ook al ben je voorzichti­g”, zegt Kristof.

Donderdag is de uitvaart gepland. Daarna krijgt de urn van Flynn een plaatsje bij het koppel thuis in Heist-op-den-Berg, waardoor het verlies ook voor broer Milan (5) en zus Fleur (7) tastbaar wordt. “Dan is hij voor altijd een stukje bij ons. We gaan hem herinneren als een lachebek, een heel vrolijk kind”, zegt het koppel.

In de crèche wordt ondertusse­n gewerkt aan een grote Bumba op de muur, met Flynns initialen erop.

Zwangersch­ap ging ook net mis

Het nieuw samengeste­lde gezin kan wat er gebeurd is nog altijd niet helemaal vatten. Zeker omdat het eigenlijk het tweede kindje is dat het koppel in korte tijd verliest. “Ik was al opnieuw zwanger, maar dat is een week voor Flynns dood ook misgelopen. We hebben een onverwacht­e miskraam moeten verwerken. We keken zo uit naar dat tweede kindje van ons beiden. Maar in één week zijn we ze allebei verloren, twee keer zonder verklaring.”

“Het mag precies niet zijn voor ons. Eén ding is zeker: we gaan er nu in de eerste plaats proberen te zijn voor onze andere kinderen. Of het ons ooit nog gegund is om samen een kind te krijgen, kan alleen de toekomst uitwijzen. We hopen dat we onze portie ongeluk nu wel hebben gehad. Nog eens een kindje verliezen, dat kunnen we echt niet meer aan.”

Jenny Smeyers

Mama van Flynn “Ik was al opnieuw zwanger, maar dat is een week voor Flynns dood ook misgelopen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Jenny en Kristof weten met hun verdriet geen blijf.
FOTO JOREN DE WEERDT Jenny en Kristof weten met hun verdriet geen blijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium