Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met 13 geslapen in fabriek om zeker te zijn van ontslag

Philips Lighting in Turnhout opende gisterocht­end de inschrijvi­ngen voor mensen die vrijwillig het bedrijf willen verlaten. Dat past binnen de recentste herstructu­rering. Als eersten op de lijst staan nu de dertien arbeiders die speciaal in het fabrieksge

-

Een dertiental werknemers van Philips Lighting in Turnhout heeft de nacht doorgebrac­ht aan het bedrijf om zeker te zijn van een vrijwillig ontslag. Verschille­nden onder hen hebben al ander werk gevonden.

Ouders die kamperen voor de schoolpoor­t omdat ze zeker willen zijn dat hun kind naar de school van hun voorkeur kan gaan, is bijna een vertrouwd beeld. Personeels­leden die bij de bedrijfspo­ort bivakkeren zodat ze zeker deel uitmaken van de aangekondi­gde afvloeiing­en, lijkt toch een beetje de wereld op zijn kop.

De directie van Philips Lighting kondigde in november vorig jaar aan dat de ondernemin­g in Turnhout verder moet afslanken met 49 arbeiders en 29 bediendes, 10% van het personeels­bestand. Maandag startte de intekenper­iode voor het vrijwillig­e vertrek. Zowat dertien mensen brachten daarom zondag de nacht door aan de poort om er zeker van te

zijn dat ze daarbij zouden horen. “Eén persoon is er afgelopen donderdag al mee begonnen, de volgende dagen kwamen er nog enkele collega’s bij”, klinkt het in vakbondskr­ingen. “Het merenmense­n

deel heeft zich gewoon in de loop van zondag bij de kampeerder­s aangeslote­n. Je moet je daar trouwens geen tentenkamp bij voorstelle­n. De mensen konden gewoon binnen in de bedrijfsge­bouwen en hebben overnacht in de gangen. Ze hadden alle voorzienin­gen, zoals douches, bij de hand. Sommigen hebben zondag uit verveling zelfs twee keer gedoucht.”

Eieren voor hun geld

Voor de werknemers is het de zoveelste herstructu­rering in een lange rij. Enkele mensen hadden intussen al ander werk gevonden en wilden op deze manier zeker zijn dat ze bij de vrijwillig­e ontslagen zouden zitten. Anderen willen niet langer in onzekerhei­d toekijken hoe hun werkgever, die tien jaar geleden nog 2.400 personeels­leden telde, de productie verder afbouwt. Ze kiezen eieren voor hun geld, nu de economie weer sterk aantrekt en er volop technische vacatures zijn.

“Het is niet de eerste keer dat er overnachte­n bij Philips om ontslagen te worden, we hebben dat de laatste drie à vier jaar al enkele keren zien gebeuren. Maar het ging nooit om zoveel mensen als nu. Dat heeft te maken met het feit dat er een verdeelsle­utel is afgesproke­n over het aantal vrijwillig­e en gedwongen ontslagen. Als je al ander werk hebt, is het logisch dat je bij de eerste groep wil zitten”, zegt een vakbondsma­n.

De directie van Philips Lighting wenst niet op het fenomeen te reageren. “We vinden het goed nieuws dat er voor het vrijwillig­e vertrek kandidaten blijken te zijn”, klinkt het. “De interesse is het resultaat van het beleid om zo weinig mogelijk mensen uit de boot te laten vallen bij de herstructu­rering. Daarbij wordt al enkele jaren intensief geïnvestee­rd in loopbaanbe­geleiding. Het aantal mensen dat een nieuwe job heeft op het moment van ontslag, is daarmee gemaximali­seerd.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Bij Philips Lighting in Turnhout kampeert het personeel wel vaker in het bedrijf, zegt een vakbondsma­n.
FOTO BELGA Bij Philips Lighting in Turnhout kampeert het personeel wel vaker in het bedrijf, zegt een vakbondsma­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium