Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdachte Pokémonmoo­rd richting assisen

John V.D.B. (26) toerekenin­gsvatbaar, maar van moord op Shashia Moreau (21) herinnert hij zich niks meer

-

Het onderzoek naar de moord op Shashia Moreau zit in een eindfase. Gisteren werd het verslag van het psychiatri­sch onderzoek voorgestel­d. Daaruit blijkt dat moordverda­chte John V.D.B. (26) toerekenin­gsvatbaar is, en dat ook was op het moment van de feiten. “Onze cliënt blijft erbij dat hij niet meer weet wat er gebeurd is”, zegt zijn advocate.

Het ziet ernaar uit dat John V.D.B. op een assisenpro­ces afstevent. De 26-jarige Antwerpena­ar wordt verdacht van de moord op Shashia Moreau uit Heist-op-denBergh.

De feiten dateren van februari 2017. De 20-jarige Shashia ging toen met de trein naar Antwerpen om er Pokémonfig­uurtjes te gaan wisselen met John V.D.B. die ze op Facebook had leren kennen.

Op 7 februari werden de twee gefilmd tijdens een ontmoeting in het Centraal Station, twee dagen later werd het lichaam van het meisje opgegraven in de tuin achter V.D.B.’s appartemen­t in de Van Stralenstr­aat in AntwerpenN­oord.

Eerder op de avond hadden de speurders daar de bewoner opgepakt nadat was gebleken dat zijn verklaring­en in het onderzoek naar de vermissing van Shashia niet strookten met het feitelijk bewijs.

DNA, bloed en chatberich­ten

Uit de autopsie bleek dat het slachtoffe­r voor haar dood verkracht en gewurgd was. Hoewel het meisje in zijn tuin begraven was, er DNA en bloedspore­n gevonden werden en John V.D.B. na de verdwijnin­g zelfs nog chatberich­ten verstuurde vanop de gsm van het slachtoffe­r - om te laten uitschijne­n dat ze nog leefde en al-

Ilse Buyst

Advocate John V.D.B.

‘‘Onze cliënt blijft erbij dat hij zich niet kan herinneren wat er gebeurd is.’’

les in orde was - ging hij het afgelopen jaar niet over tot bekentenis­sen.

“Onze cliënt blijft erbij dat hij zich niet kan herinneren wat er gebeurd is”, zegt advocate Ilse Buyst, die samen met haar confrater Liliane Verjauw de verdachte bijstaat.

V.D.B. werd het afgelopen jaar onderzocht door een psychiater en die stelde zijn verslag gisteren voor. Volgens verschille­nde bronnen blijkt daaruit dat de moordverda­chte toerekenin­gsvatbaar is en dat ook was op het moment van de feiten. Het verslag geeft geen uitsluitse­l of V.D.B. zich echt niets

herinnert of dat hij doet alsof.

”Dit najaar”

Het ziet er nu dus naar uit dat niets nog in de weg staat van een assisenpro­ces. Zowel de advocaten van V.D.B. als sommige nabestaand­en van het slachtoffe­r sturen daar al geruime tijd op aan. “Wij willen inderdaad graag een proces voor het hof van assisen”, bevestigt meester Buyst.

Advocaat Walter Damen, die de belangen van de vader van Sha- shia behartigt, wil eveneens een assisenpro­ces. De hoop leeft dat daar antwoorden komen op de vragen die V.D.B. tot op heden onbeantwoo­rd liet.

“Het dossier zal nu snel afgesloten kunnen worden”, aldus Damen. “We hopen nog dit najaar voor het hof van assisen te staan. Door de vernietigi­ng van de nieuwe wet kan het niet anders dan dat dit dossier doorverwez­en wordt naar assisen.”

 ?? FOTO RR ?? Shashia Moreau verliet op 7 februari 2017 haar huis in Heist-op-denBerg om Pokémon te gaan ruilen in Antwerpen. Ze zou nooit meer terugkeren.
FOTO RR Shashia Moreau verliet op 7 februari 2017 haar huis in Heist-op-denBerg om Pokémon te gaan ruilen in Antwerpen. Ze zou nooit meer terugkeren.
 ??  ?? In de tuin van dit gebouw in de Van Stralenstr­aat vond de politie het lichaam van Shashia.
In de tuin van dit gebouw in de Van Stralenstr­aat vond de politie het lichaam van Shashia.
 ?? FOTO RR ?? John V.D.B.: Shashia leerde hem via Facebook kennen.
FOTO RR John V.D.B.: Shashia leerde hem via Facebook kennen.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO VCB ??
FOTO VCB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium