Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20 jaar voor Abdeslam

Proces schietpart­ij in Vorst

-

Salah Abdeslam (28) en zijn Tunesische kompaan Sofiane Ayari (25) hebben allebei twintig jaar cel gekregen voor de schietpart­ij in de Driesstraa­t in Vorst, op 15 maart 2016. Later volgt voor Abdeslam nog een proces voor zijn aandeel in de terroristi­sche aanslagen in Parijs.

Bij de schietpart­ij raakten twee agenten gewond. Abdeslam mag die straf in Frankrijk gaan uitzitten in afwachting van zijn proces voor de aanslagen van Parijs waar hij levenslang riskeert. Ayari behoudt zijn cel in de gevangenis van Vorst.

Voor de rechtbank was de moordpogin­g in terroristi­sche context voldoende bewezen. “Ze verbleven in een schuiloord, waren tot de tanden gewapend en aan de muur hing een vlag van IS. Ze hadden contact met de terreurcel van Maalbeek en Zaventem en Abdeslam predikte in een brief aan zijn moeder de jihad en verheerlij­kte zijn broer die omkwam bij de zelfmoorda­anslag in Parijs.”

Half miljoen boete

De twee moeten samen ook goed 500.000 euro betalen aan de betrokken politiemen­sen en aan de Belgische Staat. Al zal het vooral het Fonds voor Slachtoffe­rhulp zijn dat tussenbeid­e komt.

De advocaten twijfelen of ze in beroep gaan. Advocaat Sven Mary, die voor Abdeslam opkwam, sprak van een “uiterst creatief vonnis”, maar was niet verrast. “Als je naam Salah Abdeslam is, kunnen er geen verrassing­en meer zijn”, klonk het.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Advocaat Sven Mary (links) en Salah Abdeslam.
FOTO PHOTO NEWS Advocaat Sven Mary (links) en Salah Abdeslam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium