Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ultraloper Yves in namiddag weer uit ziekenhuis

- (rvre)

In het verleden liep Yves Dedapper onder meer al de Spartathlo­n, een uithouding­swestrijd van 245 kilometer tussen Athene en Sparta. “Dat deed ik in een hitte van 35 graden. Dat ik in de warmte van zondag onwel zou worden, had ik dus niet zien aankomen”, reageert Yves, die zondag op de marathon Hannelore voortduwde in een rolstoel. Hij werd onwel na 23 kilometer en werd naar het ziekenhuis gebracht. Gisteren mocht hij het ziekenhuis verlaten. “Ik weet helemaal niks meer van wat er gebeurd is. In mijn ogen ging de wedstrijd goed. We lagen zelfs tien minuten voor op onze beoogde tijd. Blijkbaar ben ik op een gegeven moment beginnen zwalpen en stootte ik met de rolstoel een paar keer tegen de kant. Daarna moet ik gevallen zijn. Dat heb ik niet beseft. Pas in de ambulance, nadat ik blijkbaar mijn vrouw gebeld heb, was ik weer echt bij bewustzijn. Dat heb ik in al die jaren als loper nog niet meegemaakt.”

Gisteren voelde Yves al geen pijn meer. “Bij aankomst in het ziekenhuis werkten mijn nieren nog, maar vol- gens de dokter op halve capaciteit. Mijn lichaam heeft tijdens de wedstrijd onvoldoend­e vocht binnengeho­u- den. Dat komt volgens de dokter door mijn houding. Mijn armen hadden te veel kracht nodig om de rolstoel te duwen, waardoor ik extra vocht verloren ben. Ik werd nog even aan de hartmonito­r gehouden gisteren.”

Yves en Hannelore gingen voor een wereldreco­rd op de marathon. “Ik ben erg teleurgest­eld dat we het niet gehaald hebben. Het geeft me ergens wel troost dat heel veel deelnemers in een mindere tijd dan voorzien gefinisht zijn. Ik hoorde zelfs van een paar geoefende tempomaker­s dat zij hun tempo niet konden aanhouden.”

Of de twee opnieuw een poging zullen wagen om het wereldreco­rd te verbeteren, sluiten ze allebei niet uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium