Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gerenoveer­de trein mag niet naar Roosendaal

Na vertraging­en Beneluxtre­in nog meer onheil voor reizigers die naar Nederland willen sporen

- (dh)

Nog meer onheil voor de treinverbi­ndingen tussen Antwerpen en Nederland: de gerenoveer­de treinen op de lijn naar Roosendaal mogen nog niet de grens over. Van 26 mei tot eind augustus moet de NMBS voor een pendeldien­st zorgen tussen Essen en Roosendaal.

“Het is een schandalig­e toestand en zoals altijd is de reiziger de dupe”, zegt spoorwegex­pert Herman Welter.

Het probleem zijn de 44 treinstell­en op de verbinding PuursAntwe­rpen-Roosendaal. Die dateren uit de jaren zeventig, zijn technisch nog in orde, maar waren aan een opfrisbeur­t toe. “Maar van Europa moet je zelfs al bij kleine ingrepen opnieuw door de homologati­eprocedure in elk land”, zegt Herman Welter. “Blijkbaar is er vertraging opgetreden in de goedkeurin­gsprocedur­e in Nederland. Tja, voor de spoorwegen is de Europese bureaucrat­ie echt een catastrofe.”

Het resultaat: van 3 tot 26 mei rijden maar drie op de vier treinen rechtstree­ks door naar Roosendaal. De overige stoppen in Essen, waar reizigers op een shuttle overstappe­n. Vanaf 26 mei stopt al het treinverke­er op de lijn in Essen. Elk uur wordt een pendeltrei­n ingelegd tot Roosendaal. De NMBS verwacht dat dit tot eind augustus zal duren. Het vertrekuur van de L-verbinding PuursRoose­ndaal wordt tussen Antwerpen-Centraal en Essen aangepast in beide richtingen. Vanuit Essen vertrekken per uur drie treinen naar Antwerpen en omgekeerd.

“Voor de reizigers is het allemaal knap lastig. Roosendaal is ook een knooppunt vanwaar mensen verder reizen richting Vlissingen of Rotterdam”, zegt Welter.

In de maandagkra­nt berichtten we al over de vertraging­en en afgelastin­gen waar de gloednieuw­e Benelux-trein tussen Antwerpen en Amsterdam mee kampt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium