Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Over vijf jaar DNA-paspoort van elke baby”

UZ Leuven begint met analyses van ons volledig genoom

-

Nog een jaar of vijf en dan maken we van elke pasgeboren­e in ons land een DNA-profiel aan dat voorspelt welke ziektes het kindje later mogelijk krijgt. Dat zegt professor Gert Matthijs van het UZ Leuven. Het ziekenhuis begint vandaag met die ‘genoomanal­yses’ bij patiënten met zeldzame ziektes. “Op termijn worden die tests algemeen. En we moeten ons dringend afvragen wat we met al die gegevens gaan doen.”

Met de nieuwe toestellen (kostprijs: 1 miljoen euro) die het UZ Leuven in gebruik heeft genomen, kunnen ze vanaf nu snel en op grote schaal volledige genoomanal­yses doen. Simpel gezegd: de staalkaart opmaken van alle minuscule bouwsteent­jes waaruit u opgebouwd bent. En de barstjes, gaten en scheuren vinden in en tussen die bouwstenen.

“We gaan vanaf nu een paar duizend van die analyses per jaar doen”, zegt professor Gert Matthijs van het Centrum voor Menselijke Erfelijkhe­id van het UZ Leuven.

Kostprijs: 2.000 euro per test, voorlopig niet terugbetaa­ld door het Riziv. “We gaan het in eerste instantie doen bij kinderen met een zeldzame erfelijke ziekte die we nu nog niet aan één specifiek gen kunnen linken”, zegt Matthijs. “We zijn daarmee bij de eerste genetische centra in Europa. Door hun DNA volledig te analyseren en te vergelijke­n met anderen, zullen we zien waar de afwijkinge­n zitten en betere diagnoses kunnen stellen. En zullen we de ouders ook kunnen zeggen hoe groot het risico is dat toekomstig­e broertjes of zusjes ook die aandoening zouden hebben.”

Álles uitpluizen Op dit moment wordt natuurlijk ook al aan DNA-onderzoek gedaan. Om mucoviscid­ose op te sporen bijvoorbee­ld. “Maar daar-

voor moeten we maar in één gen zoeken”, zegt Matthijs.

En zo wordt amper 1% tot 2% van ons DNA op dit moment al onderzocht. De volledige genoomanal­yse pluist álles uit en zal dus veel meer barsten, gaatjes en scheuren in uw bouwstenen aan het licht brengen.

“Het kan zijn dat we een analyse doen om te kijken waarom een kindje een verstandel­ijke beperking heeft”, zegt Matthijs. “En dat we daar zien dat die baby, maar dus ook zijn ouders, aanleg heeft om darmkanker of hartproble­men te krijgen.”

Gert Matthijs

UZ Leuven

“Deze tests zullen algemeen worden. De techniek is voorhanden en de vraag ernaar zal enorm zijn.”

Prangende vragen

Dat brengt talloze vragen mee, geeft het UZ Leuven toe. “Wat vertel je en wat vertel je niet? En wie wordt eigenaar van het computerbe­stand waarop die analyse staat? Voer je die test uit bij de geboorte of al in het embryo?”

Op die prangende vragen hebben we op dit moment geen antwoord. “Nochtans zullen deze tests algemeen worden”, zegt Matthijs. “Over vijf jaar, misschien tien, doen we dit bij de geboorte van ieder kind in België, zo’n honderddui­zend per jaar. De techniek is voorhanden en de vraag ernaar zal enorm zijn. Hoe meer analyses we doen en hoe meer we vergelijke­n, hoe beter we allerlei ziektes ook zullen kunnen ontrafelen. Op dit moment kun- nen we alzheimer nog niet accuraat voorspelle­n, dus is zo’n prognose – je hebt 12% meer kans om het te krijgen – niet nuttig. Maar dat zal veel preciezer worden. Hoe sneller de diagnose, hoe meer we kunnen doen om de

ziekte te vermijden. We moeten ons op al die dingen voorbereid­en, zodat we ons over een paar jaar niet moeten afvragen: oei, wat gaan we nu doen?”

 ??  ??
 ?? FOTO UZ LEUVEN ??
FOTO UZ LEUVEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium