Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overheid in de fout met IT-systeem, mensen met handicap betalen

- (agy)

Mensen met een handicap betalen het gelag van een reorganisa­tie en nieuw IT-systeem bij de overheid. Dat zegt de federale ombudsdien­st in zijn jaarrappor­t. Die kreeg in 2017 liefst 580 klachten binnen van mensen met een beperking. Dat is 150% meer dan het jaar daarvoor.

Twee problemen keerden geregeld terug. Wie een handicap heeft, heeft recht op een voordelig tarief voor gas en elektricit­eit: het ‘sociaal energietar­ief’. Dat wordt pas toegekend vanaf het eerstvolge­nde trimester na een beslissing van de Directie-Generaal Personen met een Handicap (DGPH). Maar door IT-problemen laat die beslissing nu enkele maanden op zich wachten. En het werkt niet met terugwerke­nde kracht, waardoor personen met een handicap maanden steun mislopen.

Achterstan­d Een tweede probleem is ook ontstaan door de IT-perikelen. De administra­tie

heeft daardoor een grote achterstan­d opgebouwd om mensen na een medisch onderzoek een hogere tegemoetko­ming toe te kennen. “Het kan toch niet dat kwetsbare personen moeten opdraaien voor de problemen van een overheidsd­ienst?”, klinkt het bij de federale ombudsdien­st.

Staatssecr­etaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA) is zich bewust van de problemen bij de Directie-Generaal Personen met een Handicap. “Dat was al zo bij mijn aantreden. Ik heb onmiddelli­jk maatregele­n getroffen, zoals extra personeel, maar zo snel kun je die problemen niet allemaal wegwerken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium