Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Snelleresp­onsteam voor besmetteli­jke tropische ziektes

Instituut voor Tropische Geneeskund­e stuurt direct ‘outbreak research team’ ter plaatse bij uitbraak epidemie

- ANDREAS ROTTY

Misschien blijft u er liever ver van weg, maar het Instituut voor Tropische Geneeskund­e vormt een team dat snel ter plaatse kan gaan in gebieden waar epidemieen zijn uitgebroke­n. Het doel is de bestrijdin­g op punt te zetten, niet om zieken te verzorgen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskund­e (ITG) behoort tot de wereldtop in de strijd tegen tropische ziektes zoals het zikavirus, malaria, tuberculos­e en cholera

(zie kaart). Daarvoor werkt het samen met lokale partners.

Het ebolavirus schudde iedereen wakker. Tussen 2013 en 2016 eiste de ziekte meer dan 11.000 doden in West-Afrika. Om dat in de toekomst te voorkomen, is het nodig om sneller ter plekke te gaan om onderzoek te doen.

Gisteren lanceerde het ITG daarom het ‘outbreak research team’. Het Vlaamse ministerie van Wetenschap pompt 2,5 miljoen euro in het project. “Het is enorm belangrijk om onze expertise ter beschikkin­g te stellen van de wereld”, zegt minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). “Met het geld worden levens gered. Ik ben echt fier dat wij vanuit Antwerpen de wereld beter kunnen maken.”

De minister kwam gisteren een kijkje nemen in het nagemaakte Afrikaans veldhospit­aal, waar het ITG trainingen organiseer­t. Hij mocht er bij een ‘zieke’ pop bloed afnemen onder begeleidin­g van de Congolese doctoraats­studente Lisette Mbuyi Kalomji (34).

Negen vakgebiede­n

Het onderzoeks­team van het ITG zal klaarstaan om bij een volgende uitbraak van een besmetteli­jke tropische ziekte direct ter plaatse te gaan. “Daar kan het team onderzoeke­n of een nieuw geneesmidd­el aanslaat, bijvoorbee­ld. Of het kan een vaccinatie­campagne organisere­n op een andere manier dan normaal. Maar het kan ook de menselijke kant van de zaak bekijken: aanvaarden de mensen de bestrijdin­g wel? Als de huizen met pesticiden moeten worden behandeld en de lokale bevolking wil dat niet, dan kan het team zoeken naar een andere aanpak.”

Het gaat dus niet om een interventi­eteam dat zieken behandelt, maar om een groep wetenschap­pers die onderzoek doen tijdens een uitbraak om het de interventi­eteams gemakkelij­ker te maken. Ze achterhale­n de bron van de ziekte, stellen de organisati­e van behandelin­gen op punt en geven tips over preventie.

Het team zal uit negen ervaren onderzoeke­rs bestaan, met onder andere een antropoloo­g, een epidemiolo­og, of een klinisch onderzoeke­r. Wetenschap­pelijke benoeminge­n die u misschien niet veel zeggen, maar die elk vanuit hun eigen vakgebied een toevoeging vormen aan de research. Laten we zeggen een soort A-team voor besmetteli­jke, tropische ziektes.

1.300 doden

Acht vacatures moeten nog ingevuld worden, eentje is dat al. De Duitse epidemiolo­og Florian Vogt zal het team versterken.

Vogt heeft al ervaring opgedaan. Hij kwam twee weken geleden teug van een opdracht in de Democratis­che Republiek Congo. Daar maakte cholera in september en oktober een opvallende opmars. Sinds begin 2017 zijn er al 62.000 verdachte gevallen en 1.300 doden gemeld. “Maar die meldingen lopen daar veel te traag”, zegt Vogt. “Het gebeurt zelfs nog per brief, dus voor de gezondheid­sorganisat­ies weten dat er een geval van cholera is, zijn we al twee weken verder. Daarom hebben we een app gemaakt waarmee zorgverlen­ers de besmetting meteen kunnen doorgeven.”

Een goed voorbeeld van wat het outbreak research team kan bijdragen.

De bedoeling is ook om er zo snel mogelijk te zijn. “Het opzetten van een klinische studie en het verkrijgen van de goedkeurin­g van ethische commissies en regelgeven­de instanties, is meestal een kwestie van jaren. We bereiden ons nu voor om sneller te reageren wanneer er een nieuwe uitbraak plaatsvind­t.”

Er is lang niet altijd een epidemie bezig. In de tussentijd houdt het team zich bezig met het voorbereid­en van toelatinge­n om meteen op het vliegtuig te kunnen stappen. De wetenschap­pers proberen ook te voorspelle­n waar en wanneer de volgende ziekte zal uitbreken.

Florian Vogt

Epidemiolo­og

‘‘Het melden van cholera gebeurde in Congo per brief, dus ontwikkeld­en we een app.’’

 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium