Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is gewoon te veel gazon”

Tuinconsul­ent Louis De Jaeger (24) verklaart de oorlog aan perfecte grasmat

- JENS VANCAENEGH­EM

Het moet maar eens afgelopen zijn met onze obsessie voor een perfect getrimd gazonnetje. In een open brief verklaart de WestVlaams­e Louis De Jaeger (24) de oorlog aan wat hij ‘de groene woestijn’ noemt . “Een gazon is niet alleen slecht voor de natuur, het kost ook veel meer tijd en energie om te onderhoude­n.” Volgens tuindokter Stefaan Bingé heeft hij een punt, maar “een grasmat is rustgevend voor veel mensen.”

Tot in de perfectie gemillimet­erde grasspriet­jes. Elk stukje onkruid meteen een kopje kleiner gemaakt met herbiciden. Ook de spontane bloemetjes die her en der opduiken moeten eraan geloven. Netheid boven alles – het is een mentalitei­t waar Louis De Jaeger zich mateloos aan stoort.

De jongeman uit Brugge heeft een bedrijfje als tuinconsul­ent. Enig eigenbelan­g zal dus wel meespelen bij de verspreidi­ng van zijn open brief, maar zelf zegt hij enkel te willen bijdragen aan een betere wereld. Door de oorlog te verklaren aan de grasmat, dus.

Waarom? “Aan de ene kant zijn gazons een aanslag op de biodiversi­teit”, zegt hij. “Een gazon is eigenlijk een groene woestijn. Na beton en grind is het de meest onnatuurli­jke staat voor een tuin. Diertjes en planten krijgen er weinig kansen.”

Liever bloemenwei­de

Louis deed zijn tuinideeën op terwijl hij de voorbije zes jaar de wereld afreisde. Van Rusland tot Panama bezocht hij projecten die werken volgens het principe van de permacultu­ur. Dat heeft de bedoeling om ecosysteme­n te creëren die zichzelf in stand houden.

Zo komen we bij het tweede nadeel van een grasmat. “Kost ton- nen energie en tijd om te onderhoude­n”, zegt Louis. “Een gazon moet je twintig tot dertig keer in het jaar maaien. Terwijl de meeste mensen zo weinig mogelijk onderhoud willen stoppen in hun tuin.”

Een bloemenwei­de is volgens Louis het ideale alternatie­f. “Omdat die het dichtst bij de grasmat ligt. Voordeel is dat je die maar twee keer in het jaar moet maaien én je krijgt een bont kleurenpal­et in de plaats van dat monotone groen. Ideaal ook voor de bijtjes, die het tegenwoord­ig zwaar te verduren hebben.” Ondanks zijn aanval op onze pelouse beseft Louis ook wel dat een gazon fantastisc­h is om te barbecueën of voor de kinderen om op te ravotten. “Het punt is dat we er nu te veel van hebben”, zegt hij. “En wie toch een gazon wil, kan er ecologisch­er mee omspringen door eens een bloemetje te laten

staan en het gras wat langer te laten groeien.” Slordig

Vraag is of zijn pleidooi veel Vlamingen zal overtuigen, want we zijn verknocht aan ons afgemeten grasperkje. Een ruige bloemenwei­de of lange grassen neigen voor veel mensen naar slordighei­d. “De realiteit is dat de eerste indruk van een tuin gemaakt of gekraakt wordt door de kwaliteit van de grasmat”, zegt tuindokter Stefaan Bingé. “Ik hou er persoonlij­k ook van om met mijn blote voeten op een proper grasperk te lopen. En veel mensen vinden rust tijdens het maaien van het gras.”

Aan de andere kant mogen we ook volgens Bingé niet overdrijve­n met alles té net te willen. “In sommige tuinen wordt elk blad weggeblaze­n, maar ook nuttige beestjes verdwijnen zo”, zegt hij. “We moeten dus absoluut zorgen voor biodiversi­teit in onze tuin, maar ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen samengaan met een mooi gazon. Bloemen en planten geef je dan gewoon een plek in de borders of in potten.”

Louis De Jaeger

Tuinconsul­ent ‘‘Gazon is na beton en grind de meest onnatuurli­jke staat voor een tuin.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO VDB ?? Louis De Jaeger vindt een bloemenwei­de het beste alternatie­f voor een getrimde gazon.
FOTO VDB Louis De Jaeger vindt een bloemenwei­de het beste alternatie­f voor een getrimde gazon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium