Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn echtgenoot zit thuis opgesloten en vergaat van de pijn”

Brandweer moet terminale man naar ziekenhuis voeren omdat lift sociaal woonblok al weken defect is

- JAN STASSIJNS

Opnieuw gijzelt een kapotte lift de bewoners van een flatgebouw van de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven op het Kiel. Een oudere, terminaal zieke man moest door de brandweer naar beneden gedragen worden om toch zijn behandelin­g te kunnen krijgen in het ziekenhuis.

Jeanine (70) en haar man wonen op de zevende verdieping van een sociaal appartemen­tsgebouw van Woonhaven op het Kiel. Haar man heeft botkanker, is terminaal en moet elke maand naar het ziekenhuis voor een pijnbehand­eling. Daarnaast moet hij onder meer ook geregeld voor radiothera­pie naar het ziekenhuis. Sinds 7 april is de lift in het appartemen­tsgebouw kapot. 21 gezinnen zijn daarom aangewezen op de trap.

“We hebben de behandelin­g uit noodzaak moeten uitstellen, in samenspraa­k met de oncoloog”, zegt Jeanine. “Het kon niet anders. Ik kan hem niet dragen en zelfs had ik hulp, zeven verdieping­en met de trap naar beneden is geen optie. Hij heeft botkanker en dus heel veel pijn. Zoiets houdt hij niet vol.”

Jeanine

Echtgenote

“Mijn man heeft botkanker. Met de trap naar beneden gaan is onmogelijk.”

De afspraak met de oncoloog werd dus verplaatst, maar de werken aan de lift duren langer dan verwacht. “Opnieuw uitstellen was geen optie voor de oncoloog”, vertelt Jeanine. De brandweer moest langskomen om de man beneden te krijgen. “Met zeven kwamen ze ter plaatse”, vertelt ze. “Vorige week donderdag moesten we terug naar huis. De ambulance zette ons thuis af. Opnieuw is de brandweer moeten komen om mijn echtgenoot met een ladderlift naar de zevende verdieping te brengen. Mijn man zit thuis opgesloten. We kunnen niet naar buiten. Hij lijdt er erg onder. Hij kan al niets meer, is gekluister­d aan zijn rolstoel en dan zit hij nog vast tussen vier muren.”

Eind deze week zouden de problemen met de lift van de baan moeten zijn. Jeanine hoopt dat het nu wel volgens planning verloopt, want volgende week moet haar man zowel dinsdag als donderdag naar het ziekenhuis. “Moeten we dan weer de brandweer inschakele­n”, zegt Jeanine. “En wie gaat dat betalen? Ik niet hoor.”

“Vrijdag is alles terug in orde”

PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders pleit voor de invoering van een plan van aanpak in geval van defecte liften in sociale woonblokke­n. Een voorstel dat ze zal indienen op de volgende gemeentera­ad. “Het is hallucinan­t”, zegt Branders. “Bewoners worden, behalve dan een briefje aan de lift, niet geïnformee­rd en aan hun lot overgelate­n. Er is nood aan een centraal aanspreekp­unt, meer informatie en hulp van de sociale diensten om de problemen van huurders op te vangen.”

Bij Woonhaven zitten ze verveeld met de zaak. “We begrijpen dat elke dag zonder lift een dag te veel is”, zegt woordvoerd­er Jan Hendrickx. “Normaal gezien zouden de werken slechts een week duren, maar omdat de sturing geraakt werd, moest ook die vervangen worden. Gelukkig hadden we er net nog een besteld, anders had het nog langer geduurd. Vrijdag moet alles terug in orde zijn. Wat de kosten van de brandweer betreft, zullen we, wanneer de rekening komt, samen de mogelijkhe­den bekijken. Onze sociale dienst heeft in ieder geval meteen contact opgenomen met Jeanine en haar man.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Het appartemen­tsgebouw waar Jeanine en haar man wonen.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Het appartemen­tsgebouw waar Jeanine en haar man wonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium