Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kunnen niet langer opboksen tegen de grote cafés uit de buurt”

Studentenk­roeg Den Buvee op Ossenmarkt houdt het voor bekeken door lage inkomsten

- ANDREAS ROTTY

“Ik kan ervan overleven, maar ik wil wel iets meer overhouden aan iets waar ik zo hard voor werk”, zegt Joeri De Wit van studentenc­afé Den Buvee. Na dertien jaar als uitbater zet hij een punt achter zijn kroeg op de Ossenmarkt. Nachtwinke­ls op elke hoek en grote cafés met sponsors maken het volgens hem voor een klein café onmogelijk om te overleven.

“De studenten komen minder op café en drinken minder als ze er dan toch zijn”, zegt uitbater Joeri De Wit (37). “Want ze gaan ‘voordrinke­n’ op kot.” Dat wil zeggen dat ze uit budgettair­e overweging goedkoper bier uit de supermarkt of nachtwinke­l drinken. Het klinkt u vast al bekend in de oren. Den Doedelzak, Den Uil, Hill Diar en de Vettige Swa... Het is een greep uit de studentenc­afés die de boeken reeds toe moesten doen.

Joeri is bezig aan de laatste dagen in zijn café. Omdat hij na dertien jaar wel eens iets anders wilde, maar evengoed omdat hij er niet genoeg aan overhield. “Als je er zo veel tijd insteekt, staat er niet genoeg tegenover. Ik kan ervan leven, maar er moet iets overblijve­n. Ik heb een eenmanszaa­k en ik doe praktisch alles zelf, zo zijn er niet veel in de buurt hier.”

“Er zijn nachtwinke­ls op elke hoek van de straat en die doen natuurlijk gouden zaken”, zegt hij. “En ik heb maar een kleine kroeg, dat is niets vergeleken met de grote commerciël­e cafés in de buurt. Die trekken sponsors aan die ik nooit kan krijgen. Als je Duvels tegen 1 euro kan krijgen in de ene zaak, waarom zou je dan nog elders naartoe gaan? Voor kleine kroegen is er gewoon geen plaats.”

Het café ligt nochtans op de Ossenmarkt, het kloppende hart van de studentenb­uurt in Antwerpen. “Den Buvee heeft de naam een rustig café te zijn”, beseft Joeri. “Dat is wel zo, de meesten komen voor een kalme babbel. Maar er kan ook gefeest worden, hoor.”

Klanten uit de Kempen

Den Buvee heeft een specifiek publiek in het Antwerpse studentenl­even, ze komen voor het overgrote deel uit een bepaalde regio. “90% van mijn klanten komt uit de Kempen. Een deel daarvan bleef in Antwerpen wonen na hun studies en blijft dus ook naar Den Buvee komen.”

De Antwerpse Kempenaars kun-

Joeri De Wit

Uitbater Den Buvee

“Sommige cafés uit de buurt kunnen een Duvel tegen 1 euro aanbieden. Waarom zou iemand dan nog ergens anders gaan drinken?”

nen deze week voor de laatste keer hun stamcafé nog eens bezoeken, want tot vrijdag is de laatste dag. “Ik heb de vaste klanten al op voorhand gewaarschu­wd dat het de laatste twee weken zijn. Vorige week zat het al bomvol”, vertelt Joeri. “Ik verwacht dat het deze week ook zo zal zijn, zeker vrijdagavo­nd.”

Dat is meteen de allerlaats­te avond van Joeri als cafébaas. Hij gaat zich na de verbouwing van zijn appartemen­t en een welverdien­de vakantie richten op een nieuwe job. Tenzij de 37-jarige terug in de boeken duikt. “Ik overweeg om opnieuw te gaan studeren. Ik sleutel graag aan oude boten, een opleiding elektromec­hanica zou dus handig zijn.”

Het café sluit dan wel, er is een grote kans dat het maar tijdelijk is. “Er zijn al afspraken gemaakt met de nieuwe uitbater”, zegt Joeri. Er is wel nog geen contract getekend met de eigenaar van het pand, Brouwerij Haacht.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Joeri tapt nog tot vrijdag pintjes in Den Buvee. Daarna is het tijd voor iets anders.
FOTO JAN VAN DER PERRE Joeri tapt nog tot vrijdag pintjes in Den Buvee. Daarna is het tijd voor iets anders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium