Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 Vroegere vedette als joker De koers is van Quick Step, het voetbal van Club Brugge

10 gelijkenis­sen tussen de twee Belgische teams van het moment

-

1 De hele ploeg scoort

Club Brugge en Quick-Step zijn niet afhankelij­k van één afwerker, de hele ploeg scoort. Voor Club Brugge kwamen de 79 competitie­goals van veertien verschille­nde doelpunten­makers. Blauw-zwart is de vlotst scorende ploeg van België, maar heeft niemand in de top drie van de topschutte­rsstand. Bij Quick-Step kwamen de 27 overwinnin­gen van dertien verschille­nde renners. De wielerploe­g met de meeste zeges heeft niemand in de top drie van de WorldTour-Ranking. Een sterk collectief met gevaar dat uit alle hoeken komt, is het geheim van beide kampioenen.

Bij Quick-Step Floors is de meest gelauwerde renner Philippe Gilbert (35). Hij werd voor het seizoen nog naar voor geschoven als hét speerpunt, op zoek naar een zege in Milaan - Sanremo en Parijs Roubaix, de enige twee voorjaarsk­lassiekers die hij nog niet won. De Waal won geen van beide, won ondanks de 27 zeges van zijn ploeg zelf dit seizoen nog geen koers, maar hij blijft wel een joker. Net als Lior Refaelov (31), al sinds 2011 bij Club en al die jaren smaakmaker. Dat zou hij ook dit seizoen worden, maar de artiest bleef nagenoeg het hele seizoen op de bank. Tot hij bij de start van Play-off 1 plots wel opdook in de plannen van coach Leko… Na twee nederlagen zit hij alweer op de bank, maar de Israëliër blijft een joker voor moeilijke momenten.

2 Grote motor uit Holland

Quick-Step en Club Brugge hebben beide een grote motor uit Nederland. Niki Terpstra en Ruud Vormer hebben ook min of meer dezelfde tongval en dat is geen toeval: ze komen beiden uit de provincie Noord-Holland. Vormer is de aanvoerder en aanjager van Club Brugge, Terpstra trok de zegereeks van Quick-Step echt op gang met zijn overwinnin­g in de E3 Harelbeke. Het zijn twee leiders die het goede voorbeeld geven. Ze hebben ook echt de grootste motor van hun ploeg. Vormer is een onvermoeib­are marathonma­n op het middenveld, Terpstra een onverzette­lijke hardrijder.

7 Boegbeeld zette stap opzij

Al sinds 2003 was Tom Boonen (wereldkamp­ioen, 3 keer Ronde van Vlaanderen, 4 keer Parijs - Roubaix…) dé absolute vedette van de wielerploe­g van Lefevere, de topper én onomstrede­n captain. Zoals Timmy Simons, 428 matchen in blauw-zwart, tot vorig seizoen hét boegbeeld was van Club. Mét aanvoerder­sband. Maar Boonen stopte vorig seizoen als wielrenner en Simons, 41 sinds december, sluit dit seizoen zijn carrière af op de bank en vooral als voorbeeldi­ge prof. Zonder het boegbeeld en grote voorbeeld presteerde de rest van de ploeg voorbeeldi­g.

FOTO ISOSPORT 3 De scouts lopen voorop

Club Brugge en Quick-Step vertrouwen sterk op een goede scouting. Terwijl bij Anderlecht de scouts zich vaak buitenspel gezet voelen door huismakela­ars, wordt bij Club Brugge wel actief gewerkt met de scoutingce­l. Naast de klassieke scouts heeft Club met Joachim Vercaigne zelfs een specifieke scouting database manager, die lijsten van interessan­te spelers bijhoudt en uitbreidt via online scoutingpr­ogramma’s. Quick-Step ligt qua scouting ver vooruit op de andere wielerploe­gen. Het beschikt over een talentscou­t die internatio­nale jeugdwedst­rijden afschuimt en test interessan­te jongeren in het eigen testcentru­m, de Bakala Academy in Leuven. Zo toverde het uit het niets Hodeg, Cavagna en Mas uit zijn hoed.

8 Voorbeeld van modern management

Toen Marc Coucke als sponsor bij QuickStep kwam, leerde de toponderne­mer er al snel dat hij de ploeg qua modern management niets kan bijleren. “Onze organisati­e was af”, aldus Lefevere. Het budget van boven de 20 miljoen euro is top vijf in de wereld, 54 m/v omkaderen de 27 profrenner­s, met de Bakala Academy – het Athletic Performanc­e Center – toont het team zich ook innovatief. Net zoals het duo Bart Verhaeghe-Vincent Mannaert van Club Brugge – met een budget dat ongeveer het dubbele bedraagt van Quick-Step Floors – sinds 2011 een geolied bedrijf maakte, met een exploitati­ewinst van 4,5 miljoen euro vorig seizoen. Met het intussen opgedoekte Personal Performanc­e Center betrad ook Club nieuwe paden in topsportbe­geleiding.

4 Onklopbaar op eigen terrein

Club Brugge en Quick-Step zijn beide ijzersterk op eigen terrein. De laatste competitie­nederlaag van Club in het Jan Breydelsta­dion dateert van twee jaar en vier maanden geleden, dat zijn 48 ongeslagen competitie­wedstrijde­n op rij. Niemand in België komt in de buurt.

Quick-Step Floors is ook zo goed als onklopbaar op eigen terrein. Het won dit seizoen vijf van de zeven WorldTourw­edstrijden die in België werden gereden. In het continenta­le circuit won Quick-Step dit seizoen zes van de acht profwedstr­ijden in eigen land. Dat maakt samen een indrukwekk­ende 11 op 15 in alle koersen op Belgische bodem tot dusver.

9 Sterke CEO met touwtjes in handen

Dan zijn Zdenek Bakala en Bart Verhaeghe respectiev­elijk wel de eigenaars van Quick-Step Floors en Club Brugge, het zijn Patrick Lefevere en Vincent Mannaert die als CEO de touwtjes in handen hebben. Lefevere is de oude vos, 20 jaar ouder dan Mannaert, maar ook de CEO van Club Brugge heet gepokt en gemazeld en is evenzeer gevreesde keiharde onderhande­laar en controlefr­eak. Beiden delen een strikte visie en strategisc­h denken én bewezen al hun wieler- en voetbalver­stand.

 ?? FRANK BUYSE, MICHAËL VAN DAMME ?? Met Parijs - Roubaix en Luik - Bastenaken - Luik twee voorjaarsm­onumenten en nog eens 25 andere overwinnin­gen op zak: de koers is van Quick-Step Floors. En na de sensatione­le 4-4
van de koploper tegen Standard lijkt met een voorsprong van zeven punten...
FRANK BUYSE, MICHAËL VAN DAMME Met Parijs - Roubaix en Luik - Bastenaken - Luik twee voorjaarsm­onumenten en nog eens 25 andere overwinnin­gen op zak: de koers is van Quick-Step Floors. En na de sensatione­le 4-4 van de koploper tegen Standard lijkt met een voorsprong van zeven punten...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium