Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het klassieke voorjaar

Het beste uit ‘Stages’, de wielerpodc­ast van Lance Armstrong

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Lance Armstrong (46) kwam niet naar de Ronde van Vlaanderen, maar thuis in Texas heeft hij de klassieker­s wel op de voet gevolgd. In zijn podcast ‘Stages’ gaf hij elke week commentaar bij de koers, met extra veel aandacht voor de Belgen. “Boonen had het op Sagan gemunt, maar die wint dan wel Roubaix. Wel Tommeke, wat heb je daarop te zeggen?”

Milaan - Sanremo Over Vincenzo Nibali

“Wat een wedstrijd. Normaal vind ik Sanremo saai, nu had ik klamme handen. 296 kilometer koers, en dan komt het neer op honderd meter. Leg de finish honderd meter verder en Nibali wint niet.

Hij was niet alleen de sterkste, toonde niet alleen het meeste agressie en ballen in de afdaling, aan de finish overleeft hij ook nog eens een aanrijding met die idiote supporter met zijn telefoon. Absoluut verdiende overwinnin­g.”

Over de val van Mark Cavendish

“Ik was al verbaasd dat hij de start haalde, na een major crash in Tirreno Adriatico. En dan Sanremo. Een van de meest dramatisch­e valpartije­n die ik ooit heb gezien. Onbeschrij­felijk. Hij botst tegen dat stuk verkeersme­ubilair en wordt letterlijk gelanceerd. Alsof hij deelnam aan de

f***ing Olympische Spelen gymnastiek. Met nog een perfecte landing erbovenop. Tien op tien, alleen al vanwege de landing.”

Over Eddy Merckx

“Merckx heeft Sanremo zeven keer gewonnen. En elke keer op dezelfde manier. (sic) De plaats waar hij zijn finale aanval inzette, zal in al die jaren geen 45 meter hebben verschild. Toen kon dat nog, nu niet meer. Het hele peloton is de voorbije twintig jaar zoveel fitter geworden.”

Ronde van Vlaanderen Over Niki Terpstra

“Wow, wat een motor. Die heeft een V-12 onder de motorkap. En toch was dit vooral de overwinnin­g van de hele Quick.Step-ploeg. Ploegspel één op één. Maar ik zal je iets vertellen: een Nederlande­r die wint voor een Belgische ploeg, daar zullen de Vlaamse fans toch wat bipolair van zijn geworden. Nederland en België, dat is zoals Texas en Oklahoma. Niet oké. En wat nog gemener is: in België hebben ze ook nog een rivaliteit tussen de Vlamingen en de Walen. Die zijn zo verschille­nd. Mocht Gilbert hebben gewonnen, dan denken veel Vlaamse fans: ‘shit.’

Over de Paterberg

“Al die burgs hebben een eigen wikipedia-pagina. Ik lees hier net die van de Paterberg. F***-ing amazing als het waar is: tot 1986 was dat gewoon een zandweg, maar een lokale boer heeft eigenhandi­g kasseien aangelegd omdat hij wilde dat de Ronde van Vlaanderen langs zijn huis zou komen (een legende die

niet zou kloppen, red.) Vierhonder­d meter kasseien aanleggen, dat toont nog meer eens de passie die Vlamingen hebben voor de koers. Zou de helling naar hem zijn vernoemd. Zou die boer misschien ‘Pater’ heten?”

Over Wouter Vandenhaut­e

“Veel mensen zullen het niet oké vinden dat de Ronde niet meer aankomt na de Muur en de Bosberg. Maar Wouter heeft de koers gemodernis­eerd. Hij heeft beer gardens, grote schermen en tribunes geïnstalle­erd in een wedstrijd die 105 jaar oud is. Veel andere wedstrijde­n kunnen er een voorbeeld aan nemen.”

Parijs - Roubaix Over Peter Sagan

“Hij is de snelste man in de wedstrijd en dan wint hij na een tijdrit van 50 kilometer. Heb je dat ooit gezien, de wereldkamp­ioen die zomaar mag wegrijden? Dat gebeurt nooit. Wist je dat Tom Boonen het eerder op hem

had gemunt (verwijst naar Extra Time Koers)? Hij zei: Sagan doet nooit iets, hij zit alleen in de wielen. Die moet dus

gedacht hebben: Ik zal zondag eens praten. Wat een antwoord. Wat heb je daar op te zeggen, Tommeke? Dat Dillier bleef meerijden met Sagan? Ze zullen gepraat hebben. Ik weet alleen niet of ze praatten in

Zwitserse Frank of Slovaakse roebels (sic).” Over George Hincapie

“Ik heb Parijs - Roubaix nooit gereden. Wat die koers betreft kan ik niet eens ‘shit’ van ‘shinola’ (merk van

schoensmee­r, red.) onderschei­den. Ik volgde thuis in de zetel, met een pintje in de hand. Maar zelfs dan wil ik de dingen controlere­n. Ik belde voortduren­d naar Johan (Bruyneel) in de volgwagen. Zouden we dit en dat niet doen? Het verbaasde mij dat hij bleef opnemen. Eén keer zag ik George met beenstukke­n rijden in het bos van Wallers. Om een of andere reden had ik het gevoel dat ik me veel beter zou voelen mocht George geen beenstukke­n dragen. Dus belde ik Johan opnieuw: Kan je George laten weten dat hij zijn beenstukke­n moet uitdoen? Eén kilometer later waren ze uit. Who’s your daddy now?”

Lance Armstrong over Eddy Merckx ‘‘Merckx heeft Sanremo zeven keer gewonnen. En elke keer op dezelfde manier. De plaats waar hij zijn finale aanval inzette, zal in al die jaren geen 45 meter hebben verschild. Toen kon dat nog, nu niet meer.’’

Lance Armstrong over Quick.Step ‘‘De ploeg van het jaar voorlopig. Maar hun seizoen is nu wel voorbij. In de Giro en de Tour zijn ze gewoon pelotonvul­ling.’’

Amstel Gold Race Over Michael Valgreen Andersen

“Hij heeft een neus voor de koers. Een slimme gast, super veelzijdig. Maar hij had ook geluk dat Roman Kreuziger nerveus werd omdat Gasparotto er aan kwam. Kreuziger nam nog één keer over en dat was ‘de kus des doods’.

Wist je dat ik nog gekoerst heb met de vader van Kreuziger en met Kreuziger zelf? Vader was eerst heel oud en ik heel jong. En toen was ik heel oud en Kreuziger junior heel jong. Idem trouwens met Mauro en Noé Gianetti. Toen ik opnieuw koerste in 2009-2010 dacht ik de hele tijd:

What the f*** ben ik hier aan het doen?

Koersen tegen gasten met wiens vader ik heb gekoerst. Ja, nu is het grappig.”

Over Team Sky

“Op een normale dag zit een coureur van het niveau van Michal Kwiatkowsk­i met één been in de kopgroep (in de Amstel, red.). Nu is hij er niet. Er is bij Team Sky iets aan de hand. Ze zijn afgeleid door alles wat er boven hun hoofd hangt met Chris Froome en Dave Brailsford. Sommige mensen zullen zelfs denken dat er iets meer sinister aan de hand is: dat ze het wat kalmer aan doen nu ze vaker worden gecontrole­erd. Eerlijk, daar geloof ik zelf niks van. Maar zelf in een wedstrijd waar Chris Froome in geen 3.000 mijl (4.828 kilometer) in de buurt is, krijgen de renners meteen vragen over hem wanneer ze uit de bus stappen. Natuurlijk is dat een afleiding.”

Luik-Bastenaken-Luik Over Bob Jungels

“Een Luxemburge­r die Bob Jungels heet? Dat moet zo zeldzaam zijn als een Pierre in Texas. Maar in de afdaling neemt hij vijf meter en de f***ing wedstrijd was over. Bob moet beneden gedacht hebben: huh, ik zit alleen. A christmas miracle.”

Over Quick.Step

“De ploeg van het jaar voorlopig. Maar hun seizoen is nu wel voorbij. In de Giro en de Tour zijn ze gewoon pelotonvul­ling. Geen probleem, als je 27 koersen hebt gewonnen, who gives

a sh**. Vanaf nu is het voor hen voetjes in de lucht. Als de sponsors nu niet tevreden zijn, dan moeten ze die sponsors maar zelf ontslaan. Zou dat ooit al gebeurd zijn in de koers?”

Over Johan Bruyneel

“Een shout out voor Johan, de slimste mens die er ooit is geweest in het wielrennen. In het vinden van talent is hij gewoon de beste. Noem maar op: Boonen, Kwiatkowsk­i en ook Bob Jungels. Een tweet van Johan van 14 maart 2013, meer dan vijf jaar geleden: “Felicitati­es Bob Jungels met je overwinnin­g in de GP Nobili Rubinetter­ie. Een groot talent en een nog grotere prof. Onthoud de naam, mensen.” Zoiets kunnen voorspelle­n, dat is gewoon kosmisch.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Lance Armstrong bij de opnames van zijn podcast.
FOTO RR Lance Armstrong bij de opnames van zijn podcast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium