Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nutskastje­s ‘verdelen’ ook kunst en erfgoed

8-jarige Alexander geeft samen met ander lokaal talent gemeente meer kleur

- JAN AUMAN

Normaal verdelen ze elektricit­eit of data, maar in Schoten krijgen nutskasten op zo’n vijftien straathoek­en er een merkwaardi­ge functie bij: ze tonen aan de hand van oude foto’s hoe buurten er vroeger uitzagen of ze dienen als permanente tentoonste­llingsruim­te voor werk van lokale kunstenaar­s.

Hoewel onmisbaar, zijn ze voor veel mensen een doorn in het oog: de nutskasten in alle vormen en maten die op vele plaatsen langs de openbare weg staan. Want pareltjes zijn het allerminst, die grijze constructi­es. “Zeker als vandalen ze dan ook nog eens vol kladden”, zegt burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA). Hij is blij dat de kunsten- en erfgoedraa­d besloot de kasten te verfraaien. “Zo zullen vandalen minder snel geneigd zijn om zelf de spuitbus boven te halen.” De kunstenraa­d selecteerd­e na een wedstrijd werk van zes Schotense kunstenaar­s voor dit project: Theo Franssen, Eddy Saerens, Peter Elsen, Pieter Wagemans, Alexander Sermon en Marijke Visterin hebben nu, elk op een andere plek, hun geschilder­d visitekaar­tje te kijk staan. Foto’s van hun werken werden op speciale folie gedrukt en aangebrach­t op de nutskasten. Marijke Visterins werk staat niet toevallig aan het begin van de Kasteeldre­ef. Het toont een aquarel van een innig dansend koppel. “Die scène schilderde ik tijdens een van de vele folkfestiv­als die ik bezocht. Het toont hoe mensen helemaal kunnen opgaan in elkaar en in de dans die ze uitvoeren. Ik ben heel blij met deze plek, want binnen enkele maanden is deze Kasteeldre­ef weer de toegangswe­g naar Hello! Schoten, het bekende folklorefe­stival dat ik ook al zo vaak bezocht”, vertelt Marijke.

Aardse tinten

De opvallends­te kunstenaar is de piepjonge Alexander Sermon (8). “Deze tekening maakte mijn kleinzoon toen hij amper 6 was”, toont zijn fiere grootmoede­r Anna Fransen het gekozen kunstwerk dat een vaste stek kreeg in de Paalstraat, op de hoek met de Rodeborgst­raat.

Het is inderdaad een mooi tafereel in aardse tinten. Voor tekst en uitleg wenden we ons tot de schepper zelf. “Het is al twee jaar geleden dat ik de tekening maakte. Ik weet zelf niet meer precies wat ik toen allemaal wilde tekenen”, zegt de leerling van de SintLudgar­disschool in Koningshof, die zijn werk al wel zelf onderteken­de. “Kijk, dit is een huis met daarrond onder meer een paard, een klok en ook een vijver met allerlei dieren, zoals een haai en een spin. Ik wist niet dat oma de tekening had ingestuurd.” De erfgoedraa­d ging dan weer op zoek naar mooie oude foto’s en postkaarte­n van verdwenen straatbeel­den. Ook die duiken nu op als versiering. “Dankzij de Heemkring Scot en Beeldbank Schoten kan je nu op de Markt zien hoe daar de inmiddels verdwenen Korte Boomenstra­at begon met de eveneens al lang verdwenen cafés Gambrinus en Antverpia”, klinkt het bij erfgoedraa­dvoorzitte­r Anita Caals. Door de QR-code op de archiefbee­lden te scannen, kunnen voorbijgan­gers de uitleg bij de foto’s zelf oproepen via hun smartphone.

 ?? FOTO'S JAA ?? Alexander toont zijn werk “Hij maakte de tekening toen hij 6 was”, zegt Anna.
FOTO'S JAA Alexander toont zijn werk “Hij maakte de tekening toen hij 6 was”, zegt Anna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium