Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwicht Trump voor Franse charme?

President Emmanuel Macron wil voorkomen dat Amerikanen het kernakkoor­d met Iran verlaten

- INE ROOX

Tijdens zijn staatsbezo­ek aan de VS wil Emmanuel Macron voorkomen dat de Amerikanen het kernakkoor­d met Iran verlaten en hoopt hij Donald Trump te overtuigen militair in Syrië te blijven.

Emmanuel Macron krijgt drie dagen lang een geprivileg­ieerde toegang tot zijn Amerikaans­e collega. De Franse president is het eerste buitenland­se staatshoof­d dat Trump in Washington heeft uitgenodig­d voor een staatsbezo­ek. Vandaag staat een staatsdine­r gepland, dat anders dan onder Barack Obama niet door een profession­ele event manager, maar wel door first lady Melania Trump is georganise­erd. Een nog grotere breuk met de traditie is dat geen enkel Congreslid van de Democratis­che oppositie is uitgenodig­d. Ook de pers wordt vakkundig van het plechtstat­ige diner geweerd. Morgen verschijne­n Trump en Macron wel voor een gezamenlij­ke zitting van het Amerikaans­e Congres.

Al sinds hij in mei vorig jaar het Elysée betrad, werkt Emmanuel Macron intensief aan zijn relatie met Trump. De Franse president begreep snel hoe dol de Amerikaan is op uiterlijk vertoon. Daarschoud­erklopjes om viel in Washington al snel een uitnodigin­g in de bus voor de Franse militaire parade op de Quatorze Juillet. Trump vond het zo geweldig dat hij op het idee kwam om op zijn beurt een militaire optocht te houden in Washington – maar dan liefst een nog grootsere dan die in Parijs.

Gemeenscha­ppelijk

Macron doet er alles aan om het trans-Atlantisch­e kanaal tussen Frankrijk – en zo ook Europa – en Amerika open te houden. Aan de vooravond van zijn reis naar de VS gaf de Franse president zelfs een interview aan het conservati­eve en geregeld controvers­iële

Die nieuwszend­er wordt druk bekeken door Trumps aanhangers en is ook zowat de belangrijk­ste nieuwsbron van de Amerikaans­e president zelf.

Probeerde Macron daarom Trumps ego te strelen, door zichzelf te vergelijke­n met de Amerikaan? De Franse president merkte op dat Trumps zege in de VS even onverwacht was als zijn eigen overwinnin­g in Frankrijk en zei dat hij net zomin een onderdeel is van het klassieke politieke systeem als Trump.

Achter die zachte diplomatie, de vriendelij­ke woorden en de

Fox

News. zit een agenda. Macron werkt in Washington aan zijn internatio­nale profiel. Hij profiteert van het politieke vacuüm in Europa, op een moment dat de Britse premier, Theresa May, druk bezig is met de gevolgen van de Brexit en bondskanse­lier Angela Merkel in Duitsland een wankele coalitie bijeenhoud­t.

Macron heeft inhoudelij­k veel met Trump te bespreken. Hij zal de Amerikaans­e president waarschuwe­n voor de risico’s van een internatio­nale handelsoor­log en hem trachten te overtuigen van de noodzaak dat Amerika militair aanwezig blijft in Syrië. Voorts wil de Franse president voorkomen dat Trump zijn land terugtrekt uit het internatio­nale kernakkoor­d met Iran.

Dreigende taal

12 mei is een belangrijk­e deadline voor het Iraanse kerndossie­r. Die dag beslissen de VS of ze de sancties tegen Iran opnieuw opheffen of weer instellen. De Iraanse minister van Buitenland­se Zaken, Mohammed Javad Zarif, sprak tegenover reporters in New York alvast dreigende taal.

Als Trump ervoor kiest om opnieuw sancties in te stellen tegen Iran, dan moet hij met de ‘niet zo aangename gevolgen’ leven. Zarif sluit niet uit dat Iran dan opnieuw besluit om uranium te verrijken. Als Amerika zich terugtrekt uit het kernakkoor­d, aldus nog Zarif, dan hoeft Europa er niet op te rekenen dat Iran samen met de EU die kerndeal wél nog respecteer­t.

Met zulke complexe, uiteenlope­nde agendapunt­en moeten van dit staatsbezo­ek niet meteen concrete resultaten worden verwacht, matigde een medewerker van het Elysée vooraf al de verwachtin­gen van deze trip, aldus

The New York Times.

Macron gaat op vriendscha­ppelijke voet om met Trump, om op termijn diens beleidsbes­lissingen voorzichti­g te kunnen bijsturen. Tot nog toe leverde dat niet veel op: ondanks oppositie uit Europa trok Trump zich terug uit het klimaatakk­oord van Parijs, staat hij op het punt hetzelfde te doen met de nucleaire deal met Iran en stelt hij invoerheff­ingen in op aluminium en staal (waarop de Europese landen een uitzonderi­ng hebben verkregen tot 1 mei).

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Macron zit drie dagen in de VS om te praten met Trump.
FOTO EPA-EFE Macron zit drie dagen in de VS om te praten met Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium