Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belfius-top boos op overheid die zelf meer dividend opstrijkt

Regering ziet geen dringende noodzaak voor hogere vergoeding

-

De externe bestuurder­s bij staatsbank Belfius kunnen de 10% opslag die ze zichzelf wilden toekennen op hun buik schrijven. De regering vindt zo’n opslag niet meteen nodig, zeker omdat er onvoldoend­e draagvlak voor is. En dat valt slecht bij een aantal bestuurder­s.

“Wraakroepe­nd, schandalig en hebberig.” De kritiek van de Belfiusvak­bonden was vrijdag niet van de poes, toen ze vernamen dat de voorzitter en de niet-uitvoerend­e bestuurder­s bij Belfius zichzelf wilden trakteren op een opslag van 10%. Hun kritiek viel bij de hoofdaande­elhouder, de federale regering dus, niet in dovemansor­en: nog diezelfde avond bevestigde het kabinet van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) dat er daarvoor “geen dringende noodzaak” is, ook al omdat er “onvoldoend­e maatschapp­elijk draagvlak” voor is.

Gebrek aan respect

“Ik heb de verhoging van de vergoeding met 10% verdedigd”, zegt Lutgart Van den Berghe, extern bestuurder bij Belfius en boegbeeld van Guberna, het Instituut voor Bestuurder­s. “De samenlevin­g lijkt te denken dat het om zakkenvull­erij gaat en het pakken van postjes. Dat is een feitelijk gebrek aan respect en erkenning voor onze inzet.” Een andere bestuurder die anoniem wenst te blijven, noemt het spijtig dat het debat in de pers is gevoerd. “Je zou denken dat

de beslissing op voorhand afgetoetst was.” 7.000 euro

De Belfius-bestuurder­s beslisten in 2012 hun vergoeding te verlagen uit solidarite­it met het personeel dat toen moest inleveren. “Maar ondertusse­n heeft de overheid haar dividend zien stijgen en kregen het personeel en het management bonussen”, klinkt het. “Belfius staat er weer. Het leek ons redelijk om wat beloofd was in 2012 opnieuw toe te passen.” Hij relativeer­t bovendien de verhoging die toegekend zou worden: “Bruto zo’n 7.000 euro, waarvan de helft naar de belastinge­n zou gaan.”

Al ligt niet elke bestuurder wakker van de weigering: “We waren de afgelopen zes jaar bereid om het tegen die voorwaarde­n te doen, waarom zou dat nu moeten wijzigen?” zegt Rudi Vander Vennet, behalve extern bestuurder ook professor economie en banken aan de Universite­it Gent. Meer dan genoeg stof voor discussie dus op de eerstvolge­nde raad van bestuur bij Belfius.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium