Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten er ‘spotters’ langs het parcours van de 10 Miles komen?

-

Ingrijpen moet

Pro! Natuurlijk ligt er ook verantwoor­delijkheid bij de lopers. Maar je voelt die klop niet altijd aankomen of je denkt dat die wel overgaat. Zie maar naar loper Yves Dedapper. Ervaring genoeg, maar ik zag op kilometer twintig zijn kaars doven zonder dat hij het zelf doorhad. Een spotter had misschien vroeger kunnen ingrijpen om Yves en Hannelore uit de race te nemen. Zelf besloot ik om op 38 kilometer mijn verstand te volgen. Tempo verlagen om problemen te voorkomen en gewoon binnen lopen.

WIM MATTHYSSEN­S, WESTMALLE

Studenten inschakele­n

Het blijft een verantwoor­delijkheid van het individu, in de eerste plaats. Toch kunnen spotters nuttig zijn, want veel mensen kennen hun grenzen niet, aangemoedi­gd door de ambiance en voortgedre­ven door hun onrealisti­sche (tijds)verwachtin­gen. Laatstejaa­rsstudente­n geneeskund­e en kiné kunnen volgens mij goed fungeren als quasi profession­ele spotters. Onder hen moet je toch al snel tientallen kandidaten vinden die zoiets op vrijwillig­e basis willen doen, of als jobstudent.

PETER RAEYMAEKER­S, LINT

Trainen aub

Iedereen die langer nodig heeft dan twee uur kan beter niet starten. Spotters gaan daar weinig aan veranderen. Te veel deelnemers zijn niet genoeg getraind om binnen hun limiet zo’n afstand te lopen. Verboden te starten dus. Dat zal natuurlijk minder geld in het bakje van Galazo brengen.

LUC HERNAERT, MERKSEM

Grenzen kennen

Zeker en vast een goed idee. Ik kon voor mezelf de grens herkennen, maar veel deelnemers willen toch wel heel diep gaan. Dom eigenlijk, het is niet dat er veel geld mee te verdienen valt.

ANNEKE DE BLOCK, BEVEREN-WAAS

Spotters meelopen

Als 60-jarige kwam ik gisteren binnen na 1u59’. In normale omstandigh­eden doe ik er 1u30’ over. Samen met mijn looppartne­r had ik snel door dat we het kalm aan moesten doen. We hebben ook verschille­nde lopers zien ‘sterven’. Spotters zijn zeker een toegevoegd­e waarde. En indien mogelijk, zou ik ze laten meelopen. Pas dan merk je dat deelnemers aan het bezwijken zijn, of dat ze bezig zijn met over hun limieten te gaan.

ALEX BAELEN,

MORTSEL

Koppige deelnemers

Spotters kunnen helpen om lopers te overtuigen om te stoppen. Maar het blijft de verantwoor­delijkheid van de deelnemers. Ik heb helaas al vaker gezien dat mensen van het Rode Kruis willen ingrijpen, maar dat de lopers toch eigenwijs hun gang gaan. Het is goed en leuk om te zien dat veel mensen lopen, maar soms willen ze te veel ineens. Wees geduldig en bouw op in stappen en vroeg of laat loop je de afstan- den die je wil. Maar op dagen zoals eergis- teren lopen de toppers zelfs geen toptijden. Laat ons als recreatiev­e lopers onze doelen halen zonder dat we in het ziekenhuis belanden, maar op een terrasje kunnen zitten, zodat we kunnen nakaarten.

JURGEN VERHELST,

HAMME

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium