Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Calicos “Zo geëmotione­erd dat onze drummer moest overgeven”

- MISCHA BLUDTS

Zondag gaven The Calicos in de Brusselse Ancienne Belgique het beste van zichzelf tijdens de finale van Humo’s Rock Rally, het beroemde tweejaarli­jkse muziekconc­ours. De jury kon de americana van de Antwerpse groep duidelijk goed smaken, want ze kwamen als winnaars uit de bus. Hoog tijd dus voor een babbel met zanger en componist Quinten Vermaelen (23).

De groepslede­n, afkomstig uit Kapellen, Brasschaat, Stabroek en Hove, hebben er als The Calicos nog maar een paar optredens opzitten. “Maar we spelen al een hele tijd samen in verschille­nde bezettinge­n. Zo waren we de backing band van de in Antwerpen woonachtig­e Amerikaans­e singersong­writer Matt Watts, met wie we ook een plaat maakten. Maar in onze huidige vorm en met de songs die we nu spelen, bestaan we dus nog niet zo heel lang. Ondertusse­n wonen alle groepslede­n trouwens allemaal op het Zuid of in Berchem.”

Eerlijke songs

De frontman van The Calicos vindt het niet eenvoudig om de groep kort te omschrijve­n. “Het is altijd lastig om muziek binnen een bepaald genre te definiëren en dat geldt zeker voor onszelf. Maar ik kan me ergens wel vinden in ‘americana’. We spelen nogal traditione­le muziek en de in- vloed van pakweg Bruce Springstee­n, Ryan Adams en Neil Young kan moeilijk worden ontkend. Het komt erop neer dat we eerlijke songs brengen met een uitgebreid instrument­arium. Ik schrijf de nummers zelf met mijn akoestisch­e gitaar en dan proberen we die met de band verder uit te werken.”

Hoe voelt dat eigenlijk, Humo’s Rock Rally winnen? “Onze drummer Maxime was zodanig geëmotione­erd dat hij meteen na de bekendmaki­ng moest overgeven. Iedereen is natuurlijk heel gelukkig en de 10.000 euro die met onze eerste plaats samenhangt, zal zeker goed van pas komen. De kans is groot dat het geld wordt gebruikt om een plaat op te nemen, want dat zit al lang is ons hoofd. Het is allemaal nog toekomstmu­ziek, maar we hebben er alvast goesting in.”

IJzersterk­e livereputa­tie

The Calicos hebben nu al een ijzersterk­e livereputa­tie en het ziet ernaar uit dat die alleen maar beter zal worden: “Op korte termijn willen we vooral zo veel mogelijk optreden, liefst op leuke locaties. En dan is er natuurlijk de plaat, die na onze overwinnin­g op de Rock Rally echt binnen handbereik ligt. Hou ons dus zeker in het oog.”

 ?? FOTO'S BELGAONTHE­SPOT, KOEN BAUTERS ?? The Calicos tijdens de finale van de tweejaarli­jkse zoektocht naar nieuw muziektale­nt, met frontman Quinten Vermaelen.
FOTO'S BELGAONTHE­SPOT, KOEN BAUTERS The Calicos tijdens de finale van de tweejaarli­jkse zoektocht naar nieuw muziektale­nt, met frontman Quinten Vermaelen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium