Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Thomas De Gendt doet het wéér: winst na vlucht van 170 km

-

O sole mio: was het wielerpelo­ton een orkest, dan was Thomas De Gendt de eerste solist. Na een marathonvl­ucht van 170 kilometer met ploegmaat Victor Campenaert­s in steun won de 31-jarige hardrijder van Lotto-Soudal gisteren zijn eerste etappe in de Ronde van Romandië. “Ik ging dit jaar al tien keer mee in een vlucht en won twee keer. Eigenlijk kan mijn seizoen nu al niet meer stuk.”

En zo kennen ze nu ook in het Franstalig­e landsdeel van Zwitserlan­d de kwaliteite­n van Thomas De Gendt. Nadat hij eerder al een rit had gewonnen in de Tour, de Vuelta, de Giro, Parijs - Nice, Catalonië, de Dauphiné en de Ronde van Zwitserlan­d heeft de marathonma­n uit Semmerzake nu ook een etappe in de Ronde van Romandië beet. Van de historisch­e en belangrijk­ste rittenkoer­sen uit de WorldTour ontbreekt nu enkel nog een ritzege in Down Under, Baskenland en Tirreno - Adriatico.

Daarbij moet gezegd dat De Gendt in de koers tussen de twee Italiaanse zeeën nog nooit op het startblad stond. “Daar zie ik ook nog niet direct veranderin­g in komen. De Tirreno en Catalonië kan je niet goed combineren en de Tirreno valt samen met Parijs - Nice, een koers die mij na aan het hart ligt. Het Baskenland en de Tour Down Under staan wel nog op mijn verlanglij­stje. Maar eigenlijk wil ik gewoon overal proberen aan te vallen en toe te slaan.”

Verrassend was de aanvalspog­ing van De Gendt niet. Sinds hij in 2011 in zijn geliefkoos­de Parijs - Nice een eerste keer toesloeg, heeft hij er zijn handelsmer­k van gemaakt. Een overgangsr­it in een wielerrond­e met De Gendt in de aanval is haast even voorspelba­ar als dat de regisseur van de Ronde van Romandië helikopter­shots toont van de Alpenweide­n.

Voor de start van de Ronde van Romandië had de selectie van Lotto-Soudal de plaatselij­ke ronde van 31 kilometer van gisteren ook al verkend. “We zijn hier met een aanvallend­e ploeg zonder klassement­srenner en dan komt het erop aan elke kans te grijpen. Thomas had deze etappe al een tijdje in zijn hoofd. Deze ontsnappin­g was al een week gepland”, aldus ploegleide­r Frederik Willems.

“Twee weken”, corrigeert De Gendt zijn ploegleide­r. “Samen met Victor hadden we deze etappe al veertien dagen aangestipt. Door in deze rit in de aanval te gaan, wilden we onze benen roderen voor de tijdrit. Maar misschien zijn ze nu iets te veel gerodeerd na die 170 kilometer in de aanval. Ik vrees dat die tijdrit nu een beetje zal tegenvalle­n.”

Maniakaal

Het geldt allicht ook voor Antwerpena­ar Campenaert­s, die zoals gepland meeglipte in de marathonvl­ucht met vijf. De Europese kampioen tijdrijden, die zich in Zwitserlan­d voorbereid­t op zijn roze droom in de Giro, reed zich leeg in functie van De Gendt tot op 30 kilometer van de streep. Even later kieperde de dagwinnaar met Nathan Brown ook zijn laatste metgezel overboord. Wat volgde, was een solo van 26 kilometer. “Door de tegenwind viel het nog flink tegen. Tijdens de verkenning leken die drie heuveltjes op de plaatselij­ke ronde nog mee te vallen, nu werd het nog knap zwaar. De laatste tien kilometers was ik echt aan het sterven, ook al was ik zegezeker. Het leek wel eeuwig te duren.”

Campenaert­s en De Gendt zijn de beste twee tijdrijder­s van Lotto-Soudal, maar ondanks hun gezamenlij­ke hardrijdkw­aliteiten zijn het totaal verschille­nde renners. Zo maniakaal Campenaert­s zich tijdens de voorbereid­ing op een tijdrit aan zijn vooraf uitgekiend­e schema houdt, zo hard weigert De Gendt zich al jaren ook maar op te warmen voor een chronorit. “Dat is wat overdreven. Ik luister met veel belangstel­ling naar de tips van Victor over aerodynami­ca. Maar als hij die gebruikt voor de tijdritten, probeer ik die om te zetten in een vlucht. Het helpt. Ik wil Victor dan ook graag bedanken voor zijn hulp en dat hij zich helemaal wegcijferd­e voor mij”, zegt De Gendt, die Lotto-Soudal seizoensze­ge nummer tien bezorgde.

Mister 25 procent

Met deze ritzege bewijst De Gendt nogmaals zijn waarde voor Lotto-Soudal. Niet alleen zorgt hij met zijn aanvalspog­ingen voor de sponsors voor een ongekende visibilite­it, hij maakt het ook vaak af. Sinds Marc Sergeant hem in 2015 binnenhaal­de, stelde de 31-jarige Belg nog geen enkel seizoen teleur. Twee WorldTourz­eges in 2016, twee stuks vorig jaar, en na Catalonië nu ook al twee in 2018. De voorbije drie jaar zorgt De Gendt in zijn eentje voor 25 procent van de WorldTour-zeges van Lotto-Soudal.

Naast zijn lijstje met ritzeges in een wielerrond­e is De Gendt ook bezig met een ander lijstje. De maand mei moet nog beginnen en toch zit hij dit jaar al aan 1.151 aanvalskil­ometers. Goed voor een gemiddelde van 40 kilometer per rit in lijn. “Dat is veel. Maar ik ben niet echt bezig met die som. Ik probeer gewoon telkens als een vlucht tot op de meet vooruit blijft de kans te grijpen. Ik ging dit jaar al tien keer mee en won er twee. Een goed gemiddelde. Eigenlijk kan mijn seizoen nu al niet meer stuk.”

Thomas De Gendt, LottoSouda­l “Ik wil gewoon overal proberen aan te vallen en toe te slaan. De Ronde van het Baskenland en de Tour Down Under staan nog op mijn verlanglij­stje.”

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kussen van de podiummiss voor winnaar Thomas De Gendt.
FOTO PHOTO NEWS Kussen van de podiummiss voor winnaar Thomas De Gendt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium