Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenbazen vervolgd voor dood van dokwerker

Julien Durmael (61) overleed twee jaar geleden na aanrijding door heftruck op kaai Zuidnatie

- JORIS VAN DER AA

Het arbeidsaud­itoraat wil twee managers van havenbedri­jf Zuidnatie veroordeel­d zien voor een arbeidsong­eval aan het Churchilld­ok. Daarbij kwam havenarbei­der Julien Duermael (61) uit Hoboken om het leven toen hij werd aangereden door een vorkheftru­ck.

De terminal- en de operations manager van Zuidnatie NV moesten zich gisteren voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen verantwoor­den wegens onachtzaam­heid. Volgens het arbeidsaud­itoraat hebben NV Zuidnatie en de twee managers onvoldoend­e maatregele­n genomen om de veiligheid van de arbeiders te garanderen.

Het arbeidsaud­itoraat meent dat de beklaagden niet al het mogelijke hebben gedaan om de verkeersaf­wikkeling veilig te organisere­n. Het auditoraat steunt onder meer op enkele verslagen van de federale overheid, waarin Zuidnatie NV wordt aangemaand een aantal verkeerspl­annen te voorzien. Het ontbreken van die plannen heeft volgens het auditoraat het dodelijke ongeval mee veroorzaak­t.

Zowel Zuidnatie als de twee managers bestrijden die beschuldig­ingen met klem. Ze stellen dat Zuidnatie NV wel maatregele­n neemt om de arbeid veilig te organisere­n. Ze benadrukke­n dat het bedrijf ook door onafhankel­ijke organismen is gecertific­eerd inzake veiligheid.

De advocaat stelt dat het ongeval het gevolg was van spijtige samenloop van omstandigh­eden. De zichtbaarh­eid was niet optimaal, omdat het slachtoffe­r niet over de aangeduide wandelzone liep. Bovendien reed de heftruckch­auffeur voorwaarts, wat tegen de regels is. “Dat een klein deel van de verkeerspl­annen aan de waterkant van de terminal nog niet klaar was, had niets te maken met het ongeval. Het ongeval is kunnen gebeuren omdat de heftruckch­auffeur en het slachtoffe­r elkaar niet zagen.”

De beklaagden vragen de vrijspraak. Ze riskeren in geval van een veroordeli­ng een boete van enkele duizenden euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium