Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit is toch niet meer normaal?

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Voetbalmak­elaar is eigenlijk een vak. Als je goed en oprecht bent toch. Dat komt je niet zomaar aanwaaien doordat je per ongeluk een voetballie­fhebber bent. De meesten hebben echter alleen maar eurotekens in de ogen en gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Gerenommee­rde makelaars als Christophe Henrotay, Didier Frenay, Walter Mortelmans, Mogi Bayat, Evert Maeschalck, Jacques Liechtenst­ein en Patrick De Koster hebben in ons land de macht, vele anderen willen graag een graantje meepikken.

Zo duiken in deals regelmatig onduidelij­ke figuren op. Een transfer zonder tussenpers­oon, rechtstree­ks van club tot club, is een utopie geworden. Een spelersove­rgang waar slechts één makelaar bij is betrokken al evenzeer. “What’s in it for me?”, hoor je veel in die kringen.

Ook semionderw­ereldfigur­en hebben vrije baan, omdat er geen licentie nodig is. Iedereen kan zich voetbalmak­elaar noemen. Trainers, clubmanage­rs en directeure­n werken met hen omdat ze die bepaalde speler absoluut willen. Of omdat ze vaak ook geld op een transfer willen verdienen.

Deze toestanden maken de voetballer­ij tot een regelrecht­e jungle. Een winstgeven­de jungle. Zeker in België, waar makelaars met 60 procent van de transferwi­nsten van de Belgische clubs gaan lopen. Onze clubs boekten het voorbije jaar samen 70,3 miljoen euro transferwi­nst, daarvan vloeide 41,9 miljoen weg uit het voetbal naar de bankrekeni­ngen van de spelersmak­elaars. Behalve de makelaars zelf kan daar toch niet niemand blij om zijn?

De voetbalwer­eld, de Pro League op kop, moet hier paal en perk aan stellen. De verzamelin­g van profclubs kan het niet blijven verkopen dat de financiële voordelen die ze van de overheid krijgt (jaarlijks 70,2 miljoen euro dankzij beperkte RSZbijdrag­en, 56,7 miljoen euro dankzij aftrek bedrijfsvo­orheffing...) nodig zijn om internatio­naal competitie­f te blijven. Dat terwijl meer dan de helft van de transferwi­nsten aan commissiel­onen voor voetbalmak­elaars wordt besteed.

De financiële voordelen van de overheid zijn wettelijk (hoewel ze de toets van de Europese regelgevin­g nog moeten doorstaan). Met deze cijfers in de hand zijn ze echter moeilijk te verdedigen.

Zonder spelersmak­elaars gaat blijkbaar niets meer. Maar deze wantoestan­den moeten worden aangepakt. Het initiatief dient van de clubs, die zich schijnbaar vrijwillig laten leegplukke­n, in samenspraa­k met de overheid en de goedmenend­e makelaars te komen.

Anders wordt de tak waar het Belgisch profvoetba­l nu comfortabe­l op zit, afgezaagd.

Het zullen niet de makelaars zijn die de schade herstellen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium