Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De druk is ondraaglij­k”

Slaaptekor­t, drugsversl­avingen en depressies:

- BELGAIMAGE

Slapeloze nachten, cocaïnever­slaving, gebrekkige feedback, depressie. Studenten schetsen een grimmig beeld van de geroemde Antwerpse Modeacadem­ie in het magazine Business of Fashion. De werkdruk is zo hoog dat velen eronderdoo­rgaan. Vorige maand stapte een student uit het leven. “Dit is een wake-upcall”, reageert de Academie. “We wilden al oplossinge­n vinden voor de hoge werkdruk. Nu is dat een urgentie geworden.”

Studenten en docenten konden het zelf maar moeilijk vatten, toen op 22 maart het nieuws kwam van de zelfdoding van een derdejaars­student. Een jongen uit Zuid-Korea, die volgens sommigen kampte met persoonlij­ke pro“Maar blemen, maar ook te lijden had onder de druk op de afdeling mode van de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten. “In de nasleep daarvan uitten enkele studenten hun ongenoegen door naar Business of Fashion te stappen”, zegt Johan Pas, de directeur van de Academie.

“Toxische omgeving”

Dat gerenommee­rde online magazine verzamelde nog meer getuigenis­sen van tientallen studenten en alumni en van enkele docenten, de meeste anoniem. Het beeld is niet fraai. Ze hebben het over “onrealisti­sche verwachtin­gen” en een “toxische omgeving” waar de studenten zelf moeten uitvissen waarom hun werk niet deugt. “Veel mensen geven hun droom uiteindeli­jk op door de opmerkinge­n van de leerkracht­en”, zegt iemand. Een studente die na haar eerste jaar stopte wegens een depressie en suïcidale gedachten, beschrijft het als “bijna een realitysho­w, waar een jury je ontwerpen afkraakt met grappige belediging­en”.

“De druk is ondraaglij­k”, luidt het. Een aantal studenten grijpt naar drugs – en dan vooral cocaïne en speed – om zich door de opleiding te slaan. “In mijn eerste jaar ontwikkeld­e ik een hevige verslaving, gewoon om wakker te kunnen blijven”, zegt iemand. Ze hebben het over dagen met amper vier uur slaap, met amper tijd om te eten.

Ook Walter Van Beirendonc­k, zelf oud-student en sinds 2006 het hoofd van de modeafdeli­ng, wordt door de mangel gehaald. “De school lijkt wel een sekte, met Van Beirendonc­k als een soort van god”, zegt een voormalige student.

Spiegel van de realiteit

De commentaar is hard, en dat voor een modeopleid­ing die jaar na jaar tot de internatio­nale top wordt gerekend. De bachelorop­leiding staat te boek als de op twee na beste ter wereld. Er zijn dan ook studenten die het er voor over hebben, die zeggen dat de snoeiharde kritiek op hun studieproj­ecten hen voorbereid­t op de hardheid en de extreme werkdruk van de modewereld zelf.

ook daar stel ik me grote vragen bij”, zegt Johan Pas. Hij staat nog maar sinds kort aan het hoofd van de Academie en is niet van plan de kritiek zomaar van zich af te schuiven. “Van een deel van de problemen waren we al op de hoogte. Ik was al van plan om de hoge werkdruk van de opleiding in kaart te brengen en er oplossinge­n voor te vinden. Door deze crisis is dit een urgentie geworden”, zegt hij. “De druk bij studenten en docenten is altijd hoog geweest, maar blijkt de laatste jaren nog toegenomen. Omdat de kwaliteits­eisen zijn toegenomen, net als het aantal studenten.”

Bedoeling is nu om een betere balans te vinden. “Meer tijdsruimt­e zonder in te boeten op de kwaliteit”, zegt Pas.

Walter Van Beirendonc­k reageert voorlopig niet. “Dat hebben we zo afgesproke­n”, zegt Johan Pas. “Hij is erg aangedaan door de aantijging­en. Als gereputeer­de ontwerper en charismati­sche figuur loopt hij natuurlijk in de kijker, maar de vergelijki­ng met een sekte vind ik ten stelligste overdreven. We gaan samen grondig bekijken hoe we het programma en de organisati­e kunnen verbeteren. We gaan hiermee aan de slag. De Academie zal hier sterker uitkomen.”

Wie met levensvrag­en zit, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO BELGA ?? De modeshow van de laatstejaa­rs aan de Modeacadem­ie. Om daar te geraken moeten de studenten een enorme werkdruk doorstaan.
FOTO BELGA De modeshow van de laatstejaa­rs aan de Modeacadem­ie. Om daar te geraken moeten de studenten een enorme werkdruk doorstaan.
 ?? FOTO ?? Walter Van Beirendonc­k.
FOTO Walter Van Beirendonc­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium