Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Allemaal samen voor een voetbalfee­st

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Elke rechtgeaar­de voetbalsup­porter hoopte dat de derby’s tussen Beerschot Wilrijk en Antwerp een feest zouden worden. De fans hadden er zo lang naar uitgekeken, de twee ploegen hadden zo’n mooie weg afgelegd. De opwinding was groot. Maar de eerste confrontat­ie twee weken geleden had een wrange nasmaak. Rellen en baldadighe­den bedierven de pret. De sfeer is er sindsdien alleen maar grimmiger op geworden, zeker nadat donderdag tientallen hooligans van Antwerp en Beerschot Wilrijk van hun bed werden gelicht. De ‘harde kernen’ van beide clubs blijken goed georganise­erde vechtersbe­ndes te zijn. De politie heeft die nu in de tang, al biedt het opsluiten van de ergste hooligans geen garantie op een rustige wedstrijd zondag. Ook nu weer zullen honderden agenten alles in goede banen moeten leiden. Intussen heeft het bestuur van Beerschot laten weten dat er een nultoleran­tie komt voor onder meer rookbommen, knallers en kwetsende spreekkore­n. Wie niet luistert, krijgt een stadionver­bod.

Een gezellige supporters­club van Antwerp die zondag naar het Kiel wil, gaf zijn leden instructie­s voor het feest: eerst met de bus van het café naar de Bosuil, alwaar hun identiteit­sbewijzen worden gecontrole­erd en ze grondig worden gefouillee­rd. Ook de bus wordt van boven tot onder doorzocht. Pas dan krijgen ze hun ticket en rijden ze in colonne met andere bussen naar het stadion van Beerschot Wilrijk. Uiteraard is op die bussen elk gebruik van drank verboden. Op het Kiel worden de brave supporters naar hun plaatsen geleid door stewards en politie. De minste overtredin­g van de regels kan leiden tot een administra­tieve aanhouding, zo waarschuwt de leiding van de club. De mail van de clubleidin­g lijkt meer op een pakket richtlijne­n voor de oorlog dan op een uitnodigin­g voor een feest.

Uiteraard moet er alles aan gedaan worden om de veiligheid van de supporters te garanderen, maar het is en blijft intriest dat dit allemaal nodig is. Als Antwerpen een echte voetbalsta­d wil worden, moeten alle betrokkene­n alles op alles zetten om van dat voetbal een écht feest te maken. Net als alle partijen in het mobiliteit­sdebat elkaar vonden in het Toekomstve­rbond en alle betrokkene­n in de strijd tegen drugs zich samen engageerde­n in het Stroomplan, hebben we misschien wel een plan voor het Antwerpse voetbal nodig. Nu zitten we duidelijk op een verkeerd spoor.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium