Gazet van Antwerpen Stad en Rand

RUIMTELIJK­E ORDENING We moeten dichter bij elkaar gaan leven

Provincie Antwerpen bevraagt inwoners over Nota Ruimte

- SACHA VAN WIELE

Open ruimte wordt in de provincie Antwerpen steeds schaarser. Daarom moeten we in de toekomst op een creatieve manier dichter bij elkaar wonen en werken. De Nota Ruimte van de provincie Antwerpen zet de lijnen uit en vraagt de mening van de inwoners.

Het verweven van functies, zoals wonen, werken en recreatie, is de rode draad door de ontwerpnot­a van de provincie Antwerpen. Het geeft een eerste aanzet voor een traject naar 2050.

“Onze visie staat eigenlijk haaks op het ruimtelijk structuurp­lan provincie Antwerpen uit 2001, waarbij elke functie een duidelijk afgelijnd gebied heeft”, zegt Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeer­de voor Ruimtelijk­e ordening. “Alleen is dat niet langer vol te houden, door de gewijzigde demografie met nieuw samengeste­lde gezinnen, alleenstaa­nden en de vergrijzin­g. Mensen werken ook steeds meer thuis. Daarnaast zien we dat die visie op ruimtelijk­e planning ook negatieve effecten heeft op de mobiliteit.”

Functies combineren

Daarom wordt op gebiedsniv­eau gekeken hoe bepaalde functies kunnen worden gecombinee­rd in plaats van gescheiden. Lemmens denkt bijvoorbee­ld aan het plaatsen van serres op het dak van industrieg­ebouwen, of een voetbalvel­d boven een winkelcent­rum. “We moeten de ruimte efficiënte­r gebruiken door functies te verweven”, zegt Lemmens. “Door de huidige versnipper­ing in ons ruimtegebr­uik zijn mensen soms verplicht om de wagen te gebruiken. Door te verdichten en groene verbinding­en tussen dorpskerne­n te creëren, kunnen duurzamere vervoersmi­ddelen worden gebruikt en kan de verkeershi­nder worden beperkt. Gemeenten moeten ook kijken ze hoger kunnen bouwen. Dat kan ook op een creatieve manier zijn, het moeten niet altijd appartemen­tsblokken zijn.”

De nota kwam tot stand uit een ruime bevraging bij onder meer experten, middenveld en lokale besturen. In een volgende stap peilt de provincie ook bij inwoners naar hun visie op de ruimtelijk­e ontwikkeli­ng. Via de website krijgen ze twintig vragen voorgescho­teld over hoe zij werken, wonen en zich verplaatse­n. De resultaten worden daarna verwerkt in de definitiev­e Nota Ruimte.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium