Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen slikken steeds meer zware pijnstille­rs

Gebruik opioïden stijgt met 9,2% op 5 jaar tijd

- JAN STASSIJNS

Elke dag krijgen zo’n 269.000 Belgen zware pijnstille­rs voorgeschr­even. Op vijf jaar tijd is het gebruik met 9,2% gestegen. “Daar zijn gevaren aan verbonden, want zware pijnstille­rs hebben een verslavend effect”, zegt Erik Rossignol van het Riziv.

In 2016 werden er 98 miljoen dagdosisse­n zware pijnstille­rs (opioïden) ingenomen, ongeveer 269.000 Belgen per dag. Opioïden zijn zware morfineach­tige pijnstille­rs die enkel op voorschrif­t kunnen worden genomen. Ze worden gebruikt bij zenuwpijne­n of aanhoudend­e pijn na een operatie, amputatie of kanker. Het gebruik ervan is op vijf jaar tijd toegenomen met 9,2%. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

Ook het gebruik van pijnstille­rs voor chronische, maar lichtere pijnen op voorschrif­t, zoals paracetamo­l, is op vijf jaar toegenomen met 29%.

Blanco cheque

“Een verklaring voor die opvallende stijging is moeilijk te vinden”, zegt Yoleen Van Camp. “Er is meer onderzoek nodig, want opioïden zijn verslavend en dus niet onschuldig bij overmatig gebruik. Sommige opioïden kunnen voor extra pijngevoel­igheid zorgen. En het kost de maatschapp­ij veel geld. De voorbije vijf jaar werd in totaal 309 miljoen euro aan zware en lichte pijnstille­rs terugbetaa­ld. De overheid geeft een blanco cheque, zonder te weten of dat geld goed wordt besteed.” Voor Erik Rossignol van het Riziv zijn deze cijfers geen verrassing. “Uit ons onderzoek van vorig jaar blijkt bovendien dat een vijfde van de gebruikers jonger is dan 50 jaar. Dat is verdacht, omdat chronische pijnen voornameli­jk voorkomen bij ouderen.” De cijfers voorspelle­n dus weinig goeds voor de toekomst. “We proberen artsen- en apothekers­vereniging­en te sensibilis­eren, maar daarnaast is er ook nood aan het delen van gegevens”, zegt Rossig-

Yoleen Van Camp Kamerlid N-VA

‘‘Opioïden zijn verslavend en niet onschuldig bij overmatig gebruik.’’

nol. “Het komt regelmatig voor dat mensen bij meerdere artsen voorschrif­ten halen om de pijnstille­rs bij meerdere apothekers te gaan ophalen. Maar om gegevens van patiënten te delen met artsen en apothekers is de toestemmin­g van de patiënt zelf nodig. Dat maakt het erg moeilijk.” Minister De Block werkt aan een systeem voor dokters, apothekers en patiënten waarin alle geneesmidd­elen worden bijgehoude­n. “Zo kunnen we zien hoeveel pijnstille­rs patiënten kopen”, aldus de minister. “Het plan is nu in uitwerking.”

 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium