Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blijven wachten op nauwkeurig­e reisinfo

Uw krant test (nieuwe) informatie­voorzienin­gen van De Lijn

- PATRICK VINCENT

De stiptheid van De Lijn is dramatisch. In 2017 kwam slechts 46% van de trams en bussen op tijd aan de halte. Een kleine troost komt er van de nieuwe software waarmee De Lijn de informatie naar de wachtende reiziger wil verbeteren. Wij gingen die deze week testen. Het metrostati­on Meir ziet er nog precies hetzelfde uit als dertig jaar geleden, toen er nog geen sprake was van trams onder de Schelde. De muffe naargeesti­gheid stijgt er al decennia op uit de vuilbruine vloerbekle­ding. Alleen de gloednieuw­e digitale infoborden verraden dat we in

2018 leven en niet meer in de tijd dat er op deze plek nog auto’s op de kinderkopj­es boven ons hoofd dokkerden. Duidelijke icoontjes melden hoe lang je nog moet wachten op tram 3, 5, 9 of 15 naar Linkeroeve­r. Mogelijkhe­den genoeg. Veel langer dan een paar minuten moet je nooit wachten. En de informatie op het scherm klopt als een bus.

Sinds een week is ook De Lijn de modernitei­t ingestapt. Het heeft de wonderen van 3G- en 4G-verbinding­en ontdekt, waardoor ze niet langer op analoge radioverbi­ndingen moet vertrouwen. De informatie over de aankomende trams en bussen op de infoscherm­en aan de haltes, en de info die je kunt opvragen op de website en via de QR-lezer, zouden voortaan tot op 15 seconden nauwkeurig moeten zijn. “In 89% van de gevallen zal die informatie correct zijn”, had Roger Kesteloot, de directeur van De Lijn, maandag beloofd in uw krant. “Een we streven naar 95% nauwkeurig­heid tegen de zomer.”

Rammelbakk­en

We hebben die belofte de voorbije week uitvoerig getest, kriskras door de stad, in het historisch­e centrum en – vooral – in de districten; van de Deep South van Hoboken, waar ze de meifoor aan het opbouwen waren, tot het subarctisc­he noorden van de Merksemse Bredabaan. Op willekeuri­ge plekken stapten we over van bus op tram en omgekeerd. 27 keer in totaal. Op schier eindeloze Albatrostr­ams en op de vijftig jaar oude rammelbakk­en van lijn 12 die je piepend en krakend hoort aankomen voor je ze ziet. Op stadsbusse­n zoals de unieke park- en ziekenhuis­lijn 33 en op streekbuss­en uit verre, mysterieuz­e oorden als Boom of Hoogstrate­n.

Dienstverl­ening spoorloos

De 89% nauwkeurig­heid die De Lijn belooft, halen ze voorlopig niet. Van de 27 verplaatsi­ngen konden we 23 keer de info van De Lijn controlere­n en zestien keer was die er boenk op. Het zou niet meer dan normaal mogen zijn, maar toch geeft het een speciaal soort genoegen wanneer je op het Kroonplein in Merksem vol spanning staat te wachten op bus

33 van 14.42u en die precies op dat moment, geheel volgens de dienstrege­ling én de digitale bronnen, opduikt vanuit de Catershofl­aan.

16 op 23, dat is 69,5%. Nog een eind van de beoogde 89% dus, maar de eerlijkhei­d gebiedt ons wel er onmiddelli­jk bij te vertellen dat het die zeven andere keren niet veel scheelde: vier keer was

De Lijn 1 minuut en drie keer 2 minuten later of vroeger dan haar eigen digitale informatie. Wat volgens De Lijn eventueel kan komen omdat we de app op dat moment niet gerefresht hadden. Echt volledig bedrogen of in de steek gelaten konden we ons dus niet voelen. Als je de daadwerkel­ijke aankomstti­jd vergelijkt met de officiele diensttabe­llen brengt de vervoersma­atschappij het er wel bekaaider vanaf. Eén keer konden we het niet checken: aan halte Station Luchtbal op de Groenendaa­llaan is het infobord kapot en er hangt alleen een dienstrege­ling voor de passerende bussen vanuit Schoten of Brasschaat. Die voor tram 6, die wij wilden nemen, is spoorloos.

Smartphone

Van de 26 andere keren was onze tram of bus veertien keer precies op tijd (53,8%), acht keer te laat en vier keer te vroeg. Al moeten we ook hier toegeven dat de verschille­n niet overdreven problemati­sch waren.

Meestal ging het om 1 of 2 minuten.

Eén keer overschree­d de wattman van dienst de grens van het aanvaardba­re. Aan halte Broedermin in de Brederodes­traat arriveerde tram 10 richting Schoonselh­of met 6 minuten vertraging. Of met 4 minuten vervroegin­g, het is maar hoe je het bekijkt, want de tram komt daar om de 10 minuten door.

De Lijn heeft echter nog massa’s werk om haar informatie­voorzienin­g te verbeteren. Zonder een smartphone ben je op de meeste haltes – vooral die van de bussen, maar ook nog op verrassend veel grote tramlijnen – alleen op de uitgehange­n tabellen aangewezen.

 ?? PERRE FOTO JAN VAN DER ?? Wachten op bus of tram: zonder smartphone ben je op de meeste haltes nog steeds alleen op de uitgehange­n tabellen aangewezen.
PERRE FOTO JAN VAN DER Wachten op bus of tram: zonder smartphone ben je op de meeste haltes nog steeds alleen op de uitgehange­n tabellen aangewezen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Vijf metrostati­ons zijn voorlopig uitgerust met de nieuwste generatie infoscherm­en.
FOTO JAN VAN DER PERRE Vijf metrostati­ons zijn voorlopig uitgerust met de nieuwste generatie infoscherm­en.
 ?? PERRE FOTO JAN VAN DER ?? De werkende borden met het Infotramsy­steem met de rode lichtjes blijven nog even staan.
PERRE FOTO JAN VAN DER De werkende borden met het Infotramsy­steem met de rode lichtjes blijven nog even staan.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Van de 150 infoborden met het schuine scherm werken er veel vaak niet of slecht.
FOTO JAN VAN DER PERRE Van de 150 infoborden met het schuine scherm werken er veel vaak niet of slecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium