Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen smartphone? Dikke pech!

-

Voor up-to-date informatie zet De Lijn massaal in op de digitale kanalen. “80% van onze reizigers heeft een smartphone”, klinkt het. Voor die andere 20% is er een probleem, en niet alleen aan de kleinere bushaltes.

Metrostati­on Zegel is ondertusse­n drie jaar open, maar op het perron richting stad, is er geen infobord dat aangeeft hoe lang tram 10 of 8 nog op zich zal laat wachten. Een QR-code hangt er ook niet. Je bent er aangewezen op de app of de website van De Lijn, als je ondergrond­s verbinding kunt maken. In metrostati­on Astrid vind je op het perron voor dezelfde lijnen, maar in de richting van Deurne en Wijnegem, ook nergens een infobord, daar wel een QR-code.

Bij De Lijn werken ze eraan. “We hebben nu al in vijf metrostati­ons infoborden van de nieuwste generatie geplaatst”, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. “Van Eeden, Groenplaat­s, Meir, Diamant en Plantin. Ook de andere metrostati­ons zullen die borden krijgen. Een concrete timing is er nog niet.” Bovengrond­s zijn de problemen met de infoborden groter. Het Infotramsy­steem met de rode lichtjes, destijds ontwikkeld door een medewerker van De Lijn, werkt nog met detectielu­ssen in de grond die de lampjes doen verspringe­n. Zij die nog werken blijven nog even staan. De andere worden gefaseerd vervangen door de infoborden met het schuine scherm waarvan er nu 150 in de provincie Antwerpen staan, maar waarvan er veel vaak niet of slecht werken, een probleem dat al jaren aansleept.

Vandalisme

Halte Keizerstra­at in de Minderbroe­dersrui; halte Burgemeest­er Nolf op de Bredabaan richting stad; halte Station Luchtbal op de Groenendaa­llaan. De infoborden bleven zwart. Dat van halte Karel Meyvis op de Sint-Bernardses­teenweg werkt, maar is amper leesbaar omdat een vandaal een steen op het scherm heeft gegooid. Het lichtje ‘in dienst’ van het infotrambo­rd voor tram 24, die dat traject al bijna een jaar niet meer bedient, flikkert nog wel. “De leverancie­r werkt aan de technische issues”, zegt Van de Vreken. “Er is trouwens een aanbestedi­ng van 750.000 euro voor nieuwe bovengrond­se informatie­schermen en dat zullen dan schermen zijn die niet aangeslote­n zijn op het stroomnet, maar op zonne-energie of duurzame batterijen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium