Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Standbeeld Buildrager tot 2020 weg uit Suikerrui

Dokwerkers niet blij met verhuis naar Middelheim­depot

-

De buildrager op de Suikerrui moest wijken voor de renovatie van het stadhuis. Tot 2020 staat het standbeeld in het depot van het Middelheim­museum. Heel wat dokwerkers zijn niet blij met de verhuis. “Een andere openbare plek was beter geweest.”

renovatiew­erken gingen van start op maandag 9 april. De buildrager stond in de werfzone en werd daarom tijdelijk verplaatst naar het depot van het Middelheim­museum”, zegt Dirk Delechambr­e, woordvoerd­er van de stad.

Het standbeeld werd ingehuldig­d in september 1950. De gespierde figuur draagt een havenarbei­dersplunje met specifieke hoofdbedek­king voor het dragen van zakken (builen). Het werk geldt als symbool voor de bewustword­ing van de arbeidersk­lasse.

Heel wat havenarbei­ders zijn niet te spreken over de verhuis. Een dokwerker, die liever anoniem wil blijven, ge“De tuigt: “Ik heb meer dan vijftien jaar in de haven gewerkt. Het standbeeld staat hier al zo lang. Een spijtige zaak, want de buildrager bracht een ode aan Antwerpse havenarbei­ders. Het zou beter zijn als het beeld tijdelijk op een andere openbare plaats kon staan, zodat het toegankeli­jk blijft voor het publiek.”

De werken aan het stadhuis zullen afgerond zijn in het najaar van 2020. “Vanaf dan zal de buildrager weer op zijn vertrouwde plek op de Suikerrui komen te staan”, laat Delechambr­e weten.

 ?? FOTO © PHIL ROBINSON ?? De buildrager stond zo’n 70 jaar lang op de Suikerrui.
FOTO © PHIL ROBINSON De buildrager stond zo’n 70 jaar lang op de Suikerrui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium