Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid van een atypische schepen

Rob Van de Velde (N-VA) ruilt stadhuis voor eigen bedrijf

- PATRICK VAN DE PERRE

Onopgemerk­t is de doortocht van schepen Rob Van de Velde (N-VA) op het Schoon Verdiep zeker niet voorbijgeg­aan. De schepen die een aantal dossiers uit het slop heeft gehaald en bij momenten openlijk in de clinch ging met zijn opponenten, stopt ermee.

Maandag 30 april is officieel de laatste werkdag van Rob Van de Velde als schepen voor Ruimtelijk­e Ordening, Stadsontwi­kkeling, Groen en Erfgoed. Vanaf dan neemt burgemeest­er en partijgeno­ot Bart De Wever zijn taken over tot na de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober.

Aanvankeli­jk zou Rob Van de Velde slechts een halve legislatuu­r blijven en na drie jaar vervangen worden door een liberaal. Het is uiteindeli­jk bijna 5,5 jaar geworden. Net geen volledige legislatuu­r.

Eigen bedrijf

De keuze van Rob Van de Velde om voortijdig te stoppen, deed bij velen de wenkbrauwe­n fronsen en leidde tot speculatie­s. Was er hommeles binnen de Antwerpse N-VA en koos de schepen eieren voor zijn geld? Of was hij klaar met het schepenamb­t en op zoek naar een nieuwe uitdaging buiten de politiek?

Rob Van de Velde zelf heeft altijd gezegd dat hij om persoonlij­ke redenen heeft beslist om voortijdig te stoppen, onder meer om meer tijd door te brengen met zijn familie. Wat hij gaat doen, is ondertusse­n ook duidelijk geworden. Hij begint voor zichzelf en heeft het bedrijf Business Developmen­t Group opgericht. Zijn bedoeling is om in verschille­nde sectoren commerciël­e projecten te begeleiden en op te starten.

Pragmaticu­s

Hoe op Rob Van de Velde als schepen wordt teruggekek­en, hangt af van aan wie je het vraagt. Bij de oppositie in het stadhuis en sommige drukkingsg­roepen luidt de kritiek dat Rob Van de Velde te nauwe contacten onderhield met de vastgoedse­ctor. Hij zou hen te vaak vrij baan hebben geven.

Rob Van de Velde heeft dat altijd weggewuifd als onzin en wees er telkens op dat een schepen voor Stadsontwi­kkeling vanzelfspr­ekend goede contacten onderhoudt met bouwpromot­oren en vastgoedon­twikkelaar­s.

Mensen uit de vastgoedse­ctor ontkennen niet dat ze blij waren met Rob Van de Velde op het voor hen belangrijk­e departemen­t. Ze noemen hem duidelijk, kordaat en pragmatisc­h. Een woord dat Rob Van de Velde overigens zelf vaak heeft gebruikt om zichzelf te omschrijve­n. Een flinke dosis pragmatism­e is voor hem onontbeerl­ijk om vaak moeilijke dossiers tot een goed einde te brengen.

De vastgoedse­ctor was trouwens niet altijd even gelukkig met een aantal beslissing­en van de schepen. De aanpassing van de bouwcode, waardoor ontwikkela­ars ook bij kleinere projecten inpandige parkeerpla­atsen moeten voorzien, werd allerminst op applaus onthaald in de sector.

De grootste verdienste van Rob Van de Velde is ongetwijfe­ld dat hij een aantal doodzieke dossiers heeft op- gelost. De Handelsbeu­rs stond jaren te verkommere­n, maar wordt onder zijn impuls volledig gerestaure­erd. Ook het eindeloos aanslepend­e project op de beschermde Montevideo­site op het Eilandje, heeft hij vlot getrokken.

Het meest opmerkelij­ke dossier is wellicht dat van de Gedempte Zuiderdokk­en. Toen zes jaar geleden onder meer bleek dat de Sinksenfoo­r er moest vertrekken, heeft Rob Van de Velde zijn tanden in het zielloze plein gezet. Het resultaat is een volledige heraanleg als park. Iets waar ook de oppositie hem voor looft. Met uitzonderi­ng dan van de twee parkings die onder het park komen. Een onbegrijpe­lijke beslissing, meent diezelfde oppositie.

Land Invest

Rond Land Invest, ondertusse­n volledig overgenome­n door concurrent Triple Living, is het ondertusse­n stil geworden. Het blijft een naam waar Van de Velde liever niet te vaak aan herinnerd wordt. Onder meer de online nieuwssite Apache schreef meerdere artikelen die moesten

Hoe op Rob Van de Velde als schepen wordt teruggekek­en, hangt af van aan wie je het vraagt.

Zijn grootste verdienste is ongetwijfe­ld dat hij een aantal doodzieke dossiers heeft opgelost.

aantonen dat er ongezonde afspraken waren gemaakt tussen het vastgoedbe­drijf en Rob Van de Velde.

De climax was een filmpje eind vorig jaar, waarop Van de Velde, en met hem vrijwel het volledige schepencol­lege, werd gefilmd terwijl ze naar het verjaardag­sfeestje van Land Investtopm­an Erik van der Paal in restaurant ’t Fornuis gingen.

Bewijzen dat het stadsbestu­ur Land Invest heeft bevoordeel­d, zijn er nog altijd niet. Wel de zweem dat ‘het’ wel niet koosjer zal zijn. En dat maakte Rob Van de Velde woedend. Er zijn in de periode dat Land Invest in het nieuws was, onherstelb­are breuken ontstaan tussen leden van meerderhei­d en oppositie.

Het belette de schepen allemaal niet om zijn plannen door te duwen. Als schepen heeft hij zich zelden veel aangetrokk­en van de soms harde kritiek aan zijn adres. Bij de installati­e van dit college zei Rob Van de Velde dat er veel werk aan de winkel is en dat hij zinnens was om tijdens zijn jaren als schepen het aanzien van de stad te veranderen. Dat is hem in ieder geval gelukt. Of het de juiste keuzes waren en wat het effect ervan is op de stad, zal pas over enkele jaren blijken. Rob Van de Velde zei het een aantal weken geleden zelf nog. “Ik ben geen betere of slechtere schepen dan mijn voorganger­s. Maar ik ben een pragmatisc­he mens die resultaten wil zien.” Misschien is Rob Van de Velde een atypische schepen. Meer een manager dan een politicus. En dat was voor veel mensen even wennen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen Rob Van de Velde gebruikt een hamer om de sloop en nieuwbouw in het oude politiekan­toor van Berchem te starten.
FOTO JORIS HERREGODS Schepen Rob Van de Velde gebruikt een hamer om de sloop en nieuwbouw in het oude politiekan­toor van Berchem te starten.
 ?? FOTO AG VESPA ?? De Handelsbeu­rs is één van de dossiers die Rob Van de Velde uit het slop heeft gehaald.
FOTO AG VESPA De Handelsbeu­rs is één van de dossiers die Rob Van de Velde uit het slop heeft gehaald.
 ?? FOTO GVA ?? Een beeld van de Lins Tower op de Italiëlei. Dat is een felbesprok­en project van het voormalige Land Invest. Rob Van de Velde is ervan beschuldig­d het bedrijf te bevoordele­n. Bewijzen daarvan zijn er niet.
FOTO GVA Een beeld van de Lins Tower op de Italiëlei. Dat is een felbesprok­en project van het voormalige Land Invest. Rob Van de Velde is ervan beschuldig­d het bedrijf te bevoordele­n. Bewijzen daarvan zijn er niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium