Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ik heb Roy Orbison gezien

- Sam Valkenborg­h

Ik heb Roy Orbison gezien. Echt. In het Sportpalei­s. In 1988. Ik was 13, zat opzij van het podium, in het gezelschap van een kuif, fluobretel­len en mijn moeder. Het was op de Diamond Awards, een festival waar elke artiest een nummer of drie zijn ding mocht komen doen. Anders wel stevige namen: Womack & Womack, Level 42, The Bangles, a-ha… Niet dat ik dat nog weet. Ik heb het moeten opzoeken.

De enige reden dat ik nog weet dat ook Roy Orbison daar stond, was dat hij een paar weken later dood was. Tot dan was hij gewoon die ‘ouwe’ – ik weet het, tegenwoord­ig is 52 het nieuwe 25, maar een 13-jarige denkt daar lichtjes anders over – met zijn saaie liedjes. Hij was het tegenoverg­estelde van de act waarvoor ik mijn bretellen had aangedaan: Salt-N-Pepa! Push It!

Push it real good! Die zaten daar op een gegeven moment de podiumvloe­r een beetje te droogneuke­n! En ik was 13!

Soit, Roy Orbison was er dus ook. En hij speelde You Got It, lees ik nu. De enige keer dat hij dat voor een publiek gespeeld heeft. En ik was daar. En ik weet er niets meer van.

Over naar de zomer van 2003. Exit kuif en fluobretel­len. Enter moeder de vrouw. Ik ging trouwen, was ondertusse­n 27, en zwaar fan van Roy Orbison. Crying, Only the Lonely, In Dreams,

Pretty Woman, You Got It… Wat een stem! Wat een nummers! Ik was zo hard fan dat ik op mijn vrijgezell­enavond een T-shirt kreeg waar ‘Roy Orbisam’ op stond. Een zwart, uiteraard. Ik kreeg een gitaar in mijn handen en moest bij elk café een Roy Orbison-nummer zingen. De Sportduif. De Klok. Zo jammer dat Roy Orbison dat niet meer heeft mogen meemaken.

Hij was deze week nog eens in Antwerpen trouwens. Of liever: zijn hologram. Dat speelde woensdag in de Stadsschou­wburg. Net echt, maar toch niet echt, lees ik in de reacties. Een plan B voor wie hem nooit gezien heeft. Ik was er niet, ik had geen plan B nodig. Ik had hem al gezien. Technisch gezien toch.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium