Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Borgerhout heerst een soort regelloosh­eid”

-

De uit Nederland afkomstige Marleen van Dijk (27) woont aan het Terloplein en doet zowat alles met de fiets. “Soms denk ik: ik kruip nooit meer op m’n fiets. Auto’s rijden hier erg hard. Maar hoffelijk is men wel.”

“Er zijn momenten dat het fijn fietsen is in Borgerhout. Je krijgt vaak voorrang, ook al heb je daar niet per se recht op. Anderzijds moet je altijd alert zijn, want je kan er niet van uitgaan dat als je voorrang hebt, je die ook krijgt. Er heerst een soort van regelloosh­eid. Maar koning is de auto hier niet”, vertelt Marleen. “Ook al is het verkeer vaak een echte chaos en wordt er te snel gereden, er wordt wel hoffelijk met elkaar omgesprong­en, zeker wanneer de verkeerssi­tuatie niet duidelijk is. Dat vind ik een groot verschil met Berchem. Daar is de arrogantie langs beide zijden veel groter. Bij ons wordt de dialoog vaker aangegaan.”

Maar aangepast aan de vele fietsers, is de infrastruc­tuur in het district niet. “Zeker in Oud-Borgerhout heb je amper fietspaden. De parallelle fietsas van de Turnhoutse­baan die nu wordt aangelegd, is een enorme omweg voor veel fietsers. En je hebt er maar heel weinig plek, zeker wanneer auto’s in de andere richting rijden.”

Zelf mijdt ze de drukke banen. “Ik neem de kleine straatjes. De Turnhoutse­baan neem ik bijna nooit. Ook de Kroonstraa­t vind ik gevaarlijk. Net zoals de Borsbeekst­raat. Overal staan auto’s er stil. In de file, dubbel geparkeerd of om te laden en lossen. Als fietser kan je daar niet langs.”

Daarnaast is ook je fiets stallen een probleem. “Er zijn steeds meer fietsers en dat is positief. Maar er moeten dus ook meer fietsensta­llingen komen. Als bewoner krijg je een bewonerska­art voor je auto. Maar voor je fiets is er geen plek, die moet je binnen zien op te bergen.”

Toch is Marleen hoopvol. “Omdat ik uit Nederland kom, zie ik de mogelijkhe­den. Meer respect in het verkeer: het komt wel.”

 ?? FOTO JVDP ?? Marleen Van Dijk.
FOTO JVDP Marleen Van Dijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium