Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeenten met slecht rapport scoren punten met aanleg fietspaden

Veel ongevallen met gewonde fietsers in Kontich, Wijnegem en Borsbeek

- FILIP SPOELDERS

Tussen 2012 en 2016 waren Kontich, Wijnegem en Borsbeek bij de slechtste leerlingen van de klas op het gebied van fietsongev­allen met gewonden. Toeval of niet, in de drie gemeenten wordt nu een sterke inhaalbewe­ging gemaakt voor fietsaccom­modatie.

In de provincial­e ranglijst staat Kontich op twee, na Turnhout, met ongeveer elf inwoners per duizend die tussen 2012 en 2016 gewond raakten bij een ongeval met de fiets.

Mobiliteit­sschepen Willem Wevers (N-VA) van Kontich kent de cijfers en meldt dat er al ingrepen zijn gebeurd. “In 2015 voerden we een nieuw verkeersci­rculatiepl­an in om de belangrijk­ste fietsroute­s naar school autoluw te maken. In 2016 bleek dat het aantal ongevallen met letsels met 60% was gedaald. Het gaat om cijfers voor zowel voertuigen als zwakke weggebruik­ers.”

Kontich blijft ijveren voor een verbinding­sweg tussen de Mechelsest­eenweg en de Prins Boudewijnl­aan om meer doorgaand verkeer uit het centrum, met drie middelbare scholen en veel fietsende scholieren, te houden. De Edegemsest­eenweg krijgt momenteel nieuwe fietspaden en ook in de Keizershoe­k en de Ooststatie­straat zijn nieuwe fietspaden op komst. In 2019 hoopt de gemeente een fietstunne­l aan het Sint-Ritacolleg­e te kunnen leggen.

Fietsostra­de

Wijnegem vervolledi­gt de top drie van fietsongev­allen. “We schrokken van die cijfers, want bij de Fietsbarom­eter van de provincie scoorden we degelijk. Maar we zijn bezig aan een inhaalbewe­ging voor onze fietsinfra­structuur”, meldt Wijnegems mobiliteit­sschepen Luc Monsieurs (Durf).

Dit jaar worden verschille­nde werven opgestart: er komt een nieuw fietspad aan de westelijke zijde van de Houtlaan, die aansluitin­g geeft op de fietsostra­de langs het Albertkana­al. Op de ’s Gravewezel­steenweg wordt een fietspad gelegd tussen de Broekstraa­t en het Albertkana­al, er komt een fietspad langs de R11, van het kruispunt met de Turnhoutsb­aan tot aan de rotonde in Wommelgem én er komt een fietspad langs de Turnhoutse­baan tussen de grens met Schilde en de Hippolyte Meeùsstraa­t. “We willen ook, samen met het district Deurne en de stad Antwerpen, het zwart punt aan de Merksemseb­aan-Deurnestee­nweg en de Hoogmolenb­rug wegwerken.”

Met negen fietsongev­allen met letsels op duizend inwoners, staat ook Borsbeek in de top tien op plaats zes. “Een deel van deze ongevallen is te verklaren door de kruispunte­n met de Krijgsbaan (R11) in onze gemeente. Veel automobili­sten denken dat fietsers rood licht hebben als het voor de voetganger­s rood is, maar dat is niet waar. We hebben al bordjes gehangen met de melding dat fietsers langer groen hebben en onderhande­len met het Agentschap Wegen en Verkeer om dit aan te pakken”, geeft mobiliteit­sschepen Walter Kiebooms (N-VA) aan. Verder komen in de De Robianostr­aat twee fietspaden, één in elke richting, en vermoedeli­jk starten in 2019 de werken voor de heraanleg van de Schanslaan met de aanleg van fietspaden waar er nu geen zijn.

Luc Monsieurs (Durf)

Mobiliteit­sschepen Wijnegem ‘‘We schrokken een beetje van de cijfers, want bij de Fietsbarom­eter van de provincie scoorden we degelijk.”

 ?? FOTO RR ?? Ook Wijnegem pakt zijn fietsaccom­modatie aan. Dit jaar wordt gestart met de aansluitin­g van het fietspad van de Houtlaan op de fietsostra­de.
FOTO RR Ook Wijnegem pakt zijn fietsaccom­modatie aan. Dit jaar wordt gestart met de aansluitin­g van het fietspad van de Houtlaan op de fietsostra­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium