Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gooi kurk nooit in de vuilnisbak”

Senioren zamelen miljoen kurken doppen en plastic stoppen in

- ELKE LAMENS

De senioren van Brecht, SintLenaar­ts en Sint-Job, verenigd in Neos Groot Brecht, hebben de miljoenste kurk overhandig­d aan het kurkatelie­r van Monnikenhe­ide in Oostmalle. “Gooi nooit nog een kurk in de vuilnisbak”, is hun devies.

De inzamelact­ie van Neos Groot Brecht startte na een bezoek aan het kurkatelie­r van Zandhoven. “Als je dat gezien hebt, gooi je nooit nog een stomme kurk in de vuilnisbak. Zo’n pmd-zakken, je wil niet weten hoeveel stoppen en doppen daarin zitten”, zegt voorzitter Gust Joosen. “Van bij de start in 2011 wilden we meer dan alleen maar een sociocultu­rele vereniging zijn. Wij wilden ons inzetten voor een goed doel.”

Nieuw doel

Van 2011 zamelde Neos een miljoen doppen en stoppen in. “Tussen de kurken bleken ook veel plastieken doppen te zitten. Daarvoor zochten en vonden we ook een afnemer: het Belgisch Centrum voor Geleidehon­den (BCG) in Tongeren. Toen we enkele jaren geleden op de Dag van de Klant op de Gemeentepl­aats in Brecht onze doelstelli­ngen konden bekendmake­n, was dat voor ons het keerpunt. We gingen voor

100.000 stoppen en doppen en eindigden de dag met meer dan

260.000 stuks.”

De actie breidde uit, want Neos Groot Brecht werkt ondertusse­n samen met drie vereniging­en: kurk-

atelier Monnikenhe­ide, dat personen met een beperking een dagbestedi­ng bezorgt, het centrum dat honden opleidt om blinden te begeleiden en vzw Feestvarke­n, dat pakketten samenstelt voor minderbede­elde kinderen die jarig zijn. “Hoe mooi is dat: een seniorenve­reniging én een vereniging voor kinderen die samenwerke­n?”

Wat gebeurt er met de kurk?

In de werkplaats van Monnikenhe­ide in Oostmalle worden de champagnek­urken gescheiden van

de portokurke­n. De metalen kapjes gaan naar een verzamelaa­r en de ijzerdraad wordt per kilo verkocht aan een ijzerhande­laar. Daarna worden de kurken gescheiden van de synthetisc­he doppen.

Die laatste worden opgehaald door het blindengel­eidecentru­m uit Tongeren dat ze verkoopt en de opbrengst gebruikt om de honden op te leiden. De echte kurken worden vermalen en verwerkt tot isolatiema­teriaal dat wordt verkocht onder de naam Recycork.

 ?? FOTO ELLA ?? Gust Joosen van Neos Groot Brecht overhandig­t de miljoenste dop aan Ludo die in het kurkatelie­r aan de slag is. OCMW-voorzitter Wouter Patho van Malle en directeur Johan Vermeeren van Monnikenhe­ide kijken toe.
FOTO ELLA Gust Joosen van Neos Groot Brecht overhandig­t de miljoenste dop aan Ludo die in het kurkatelie­r aan de slag is. OCMW-voorzitter Wouter Patho van Malle en directeur Johan Vermeeren van Monnikenhe­ide kijken toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium