Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste horde genomen, nu de licentie nog

Lierse heeft met ex-profvoetba­ller David Nakhid (53) nieuwe eigenaar

- GERT GYSEN

David Nakhid is de nieuwe eigenaar van Lierse. Tenminste, als de club via het BAS een licentie krijgt voor het profvoetba­l. Alleen dan gaat de deal door. Het worden dus nog spannende dagen op het Lisp. “Ik zal pas juichen als we straks ook de licentie binnen hebben”, zegt Jan Van Elst, CEO van Lierse.

72 uur hebben de finale onderhande­lingen geduurd. David Nakhid was dinsdag in België gearriveer­d met als doel die dag een akkoord te bereiken over de overname van Lierse. Maar het duurde alsnog tot donderdag even voor middernach­t vooraleer er witte rook kwam. Gisteren raakte dan bekend dat David Nakhid - die al sinds november zijn zinnen had gezet op Lierse - dan toch de nieuwe eigenaar wordt. Hij brengt Manu Karagianni­s, die hij nog kent van tijdens zijn voetbalcar­rière, mee als technisch directeur.

Dat de overname rond is, betekent niet dat Lierse automatisc­h zeker is van de licentie. Het belangrijk­ste is nu dat de bankwaarbo­rgen tijdig aangelever­d kunnen worden. Lierse heeft nog tot woensdag 2 mei om middernach­t de tijd om documenten toe te voegen aan zijn licentiedo­ssier. De andere betrokken partijen - de KBVB en Tubeke, dat in 1B kan blijven als Lierse geen licentie krijgt - kunnen nog tot donderdagm­iddag 12.00u stukken toevoegen. Die avond moet Lierse dan voor het BAS verschijne­n. Ten laatste op 10 mei volgt er een uitspraak. Als de licentie er niet komt, wordt Lierse geschrapt van de bondslijst­en en gaat de overname niet door. “Ik zal pas echt gaan feesten en goed slapen als de licentie er is”, zegt Van Elst. “Ik heb donderdagn­acht geen champagne gedronken. Ik ben meteen na het akkoord aan mijn bureau gaan zitten en heb tot 4.00u ’s nachts doorgewerk­t om van alles in orde te brengen. Want het is kort dag voor de licentie, hé. Vooral met die feestdag van volgende week er tussen. Maar als het lukt om de licentie te pakken te krijgen, dan zijn we vertrokken voor de komende jaren. Mijn grote droom is om een jeugdcompl­ex te bouwen aan de Hoge Velden.”

Het is wel opvallend dat David Nakhid al in oktober zijn interesse in Lierse kenbaar had gemaakt, maar dat het dus tot donderdag - net wel of net niet op tijd om de licentie te behalen heeft geduurd vooraleer de deal rond was. “Waarom het uiteindeli­jk zo lang geduurd heeft? Goede vraag. Ik stel alleen vast dat wij een deal konden sluiten in drie weken, terwijl die daarvoor al negen maanden aansleepte”, zegt Jan Van Elst. Aanvankeli­jk had Chris Cools een mandaat gekregen van Maged Samy om de overname in goede banen te leiden, maar er kwam pas echt schot in de zaak toen Jan Van Elst en Roel Rymen - die tot dan niet betrokken waren bij de onderhande­lingen - drie weken geleden beslisten om zélf het heft in handen te nemen. “Mijn reis naar Egypte was eigenlijk het keerpunt”, zegt Van Elst. “Ik heb daar met Maged een deal gesloten alsof het voor mij was, en die deal dan later verkocht. Ik heb hoog spel gespeeld. Er waren twee opties: ofwel kon ik me hier nooit meer vertonen, ofwel zou ik de redder zijn. Ik heb alleen Roel Rymen en Katrien De Ceulaer (CFO van Lierse, red.) in vertrouwen genomen. Zij zijn de enigen die wisten waar ik mee bezig was.” Rymen vult aan: “Ik moet zeggen zoals het is: zonder Jan zou Lierse nu niet meer bestaan. Hij heeft de deal doen slagen.”

Er zijn wel nog wat vragen. Waar komt het geld vandaan waarmee Nakhid Lierse overneemt? Er is altijd sprake van een Qatarees investerin­gsfonds, maar dat is nog niet bevestigd en zal het BAS ongetwijfe­ld onder de loep nemen. Nakhid zelf wil pas toelichtin­g geven na de uitspraak van het BAS. Maar Van Elst en Rymen zijn nu vooral opgelucht dat de eerste stap is gezet. “Het was een rollercoas­ter waar we op zaten. Zelfs tot vorig weekend kregen we nog elke dag mails van mensen die geïnteress­eerd waren. We gingen al die tijd van deal naar geen deal, naar een topdeal, naar weer een afgesprong­en deal…”

Einde aan het tijdperk-Samy

Met deze verkoop komt een einde aan een periode van elf jaar waarin de Egyptenaar Maged Samy en zijn bedrijf Wadi Degla aan de leiding van de club stonden. Samy kwam in 2007 met grootse plannen naar het Lisp Champions League, een nieuw stadion, de beste jeugdoplei­ding - maar vertrekt elf jaar en een dikke 75 miljoen geïnvestee­rde euro’s later met de staart tussen zijn benen. De club staat vandaag even ver als toen hij toe kwam. Samy reageerde vanuit Egypte met een boodschap op Facebook. “Een oprechte vaarwel na elf jaar van werk aan een fantastisc­he club. Tot ziens Lierse, ik wens jullie het beste voor de toekomst. Mijn hart is voor altijd geel en zwart.”

CEO Jan Van Elst, vijf jaar geleden door Maged Samy bij Lierse geplaatst om te saneren, wil zijn oude baas nog graag bedanken. “Hij wilde steeds het beste voor Lierse”, zegt Van Elst. “We moeten hem vooral bedanken dat hij enkele weken geleden nog anderhalf miljoen euro heeft overgemaak­t om de kortetermi­jnschulden te betalen. Hij heeft ook steeds goed meegewerkt aan een overname. Zeker als je weet dat hij meer kon verdienen aan een faillissem­ent. Want in dat geval kon hij het stadion los verkopen en dat zou meer opbrengen. Dat toont aan dat hij toch een Lierse-hart heeft.”

 ?? FOTO'S TOM GOYVAERTS, AFP ??
FOTO'S TOM GOYVAERTS, AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium