Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederhop hipper dan ooit

LIL’ KLEINE ZA 28/04 MA 30/04 | LOTTO ARENA | MERKSEM | WWW.LOTTO-ARENA.BE

- GUNTER JACOBS

Duizenden fans van Lil’ Kleine verzamelen vandaag en maandag in de Lotto Arena. Op het dancefesti­val Replay in Herentals zijn Boef en Jebroer vanavond de publiekstr­ekkers. Wat maakt die en andere jonge Nederlands­e rappers momenteel zo razend populair in Vlaanderen? Een slim uitgekiend­e combinatie van factoren, zo blijkt.

Nederhop wordt de stroming eind jaren tachtig gedoopt, wanneer rapper Def P van de Amsterdams­e groep Osdorp Posse teksten van Amerikaans­e rappers zoals Beastie Boys naar het Nederlands vertaalt. Na oldskool-hitsuccess­en van Ali B, Opgezwolle, Brainpower en Extince sturen onze noorderbur­en almaar meer rappers uit. De Jeugd van Tegenwoord­ig scoort al ruim tien jaar de ene hit na de andere. Ook Gers Pardoel vult in Vlaanderen moeiteloos grote zalen. Om nog te zwijgen van de groeiende popularite­it van Lil’ Kleine, Ronnie Flex, Kraantje Pappie, Boef, Jebroer, Typhoon, Fresku, Broederlie­fde en een heus peloton rappende Nederlande­rs.

Met traditione­le hiphop vertoont hun muziek nog weinig raakvlakke­n. De hedendaags­e variant, waarbij aanstekeli­jke refreintje­s worden geschraagd met elektronis­che dancebeats, wordt bij gebrek aan een meer sluitende omschrijvi­ng poprap of hippop genoemd. “Deze muziek leunt aan bij popmuziek, net zoals Bazart en Oscar and the Wolf pop maken”, meent Robin Tulkens, die voor concertpro­motor Live Nation werkt en onder de noemer Faded zelf hiphopshow­s organiseer­t. Met hem toetsen we de factoren af die verklaren waarom ons land storm loopt voor Nederlands­e rappers en waarom hun Vlaamse tegenhange­rs voorlopig achterophi­nken.

De producer

Niet voor niets reiken internatio­nale supergroep­en zoals Coldplay de hand naar Avicii, Esko, Hardwell, Kygo en andere hippe danceprodu­cers. Zij voelen beter dan wie ook welke aanpak bij een jong publiek aanslaat. Ook bij Nederlands­e rappers is de rol van de onzichtbar­e producer nauwelijks te overschatt­en. Hij bedenkt de beats waarover zij rappen. Hét goudhaantj­e heet momenteel Jack $hirak, niet toevallig met een dollarteke­n in zijn naam. Sinds $hirak het geluid van Drank & Drugs heeft bepaald, rijgt de twintiger de hits aan elkaar. Patsergedr­ag van Sevn Alias, uit de soundtrack van Patser, Krantenwij­k van Lil’ Kleine en Boef, Jungle van Broederlie­fde, Zina van Soufiane Eddyani en vele andere dragen zijn signatuur.

Als de nieuwe Nederhop in België mega is, dan heeft Jack $hirak daar dus geen geringe verdienste aan. “Een getalentee­rd producer staat voor een bepaald geluid en kan zo een sleutelfig­uur worden”, aldus Tulkens.

Sociale media

Lil’ Kleine is niet de enige rapper die zijn blitzcarri­ère dankt aan goede marketing en community building. Top Notch, al omschreven als “het platenlabe­l dat de code van de 21ste-eeuwse muziek heeft gekraakt”, begrijpt beter dan wie dat jongeren anno 2018 amper naar de radio luisteren en tv-kijken. Zij willen hun favoriete muziek wel op elk moment kunnen beluistere­n, maar niet noodzakeli­jk op een fysieke drager. Dus waakt Top Notch erover dat die muziek onbeperkt online beschikbaa­r is, in geluid én beeld.

“Als rappers op de juiste manier met sociale media omgaan, bouwen ze online een zodanig groot publiek op dat niemand nog hen heen kan en iedereen hen in de armen sluit”, merkt Tulkens. “Zelf heb ik via kinderen van vrienden online ook al goeie onbekende rappers ontdekt. Jongeren pikken die veel sneller op dan de traditione­le media.”

Met 1,2 miljoen volgers op Instagram is Lil’ Kleine een van de grootste social influencer­s van de Lage Landen. “Nederlands­e rappers zijn goed in community building, iets wat ze van internatio­nale collega’s overnemen”, merkt Tulkens. “De Lotto Arena-concerten van Lil’ Kleine zijn aanvankeli­jk enkel op sociale media aangekondi­gd. Met een voorverkoo­p voor leden van de fanclub zat de zaal al bijna vol.”

YouTube

Wat MTV voor tieners in de jaren 90 was, is YouTube voor hun huidige leeftijdsg­enoten. De rol van eerstgenoe­mde muziekzend­er is uitgespeel­d. Dankzij de impact van het online videokanaa­l YouTube is de videoclip wel weer springleve­nd. De social media-generatie, waartoe de jonge rappers én hun aanhang behoren, heeft begrepen dat coole filmpjes opvallen en massaal worden gedeeld. Voorbeeld: Drank & Drugs, de monsterhit van Ronnie Flex & Lil’ Kleine uit 2015, is op YouTube meer dan 32 miljoen keer bekeken. “Een clip die minder dan 300.000 views haalt, is een flop”, aldus Lil’ Kleine.

Ook hier geldt dat de makers de kunst verstaan om fans aan zich te binden. “Rappers zijn heel goed in het breien van een verhaal rond hun muziek. Daarom posten ze ook filmpjes over de totstandko­ming en de inhoud van hun songs.”

Streaming

Wie op YouTube door een clip is verleid, wil de muziek ook elders beluistere­n. Traom ditionele media zoals radio – in ons land nog steeds beschouwd als gatekeeper­s – spelen daarbij voor rappers nog amper een noemenswaa­rdige rol. Zij bereiken hun publiek veel makkelijke­r en sneller via streamingd­iensten. Lanceren ze een nieuw nummer op Spotify of SoundCloud, dan haalt dat in geen tijd honderddui­zenden hits. Het verklaart waarom veel rappers wel razend populair kunnen zijn, maar in de hitlijsten niet noodzakeli­jk hoog scoren.

Ons land hinkt op het vlak van streaming wat achterop. In Nederland ontstaan en groeien de nieuwe sterren op dergelijke online platforms. Krantenwij­k van Lil’ Kleine is met ruim 48 miljoen beluisteri­ngen het meest gestreamde Nederlands­talige nummer aller tijden. Enkel Shape of You van Ed Sheeran wordt in 2017 vaker beluisterd. “En Nederlands­e rap heeft nog groeimarge”, voorspelt Tulkens. “Als artiesten zoals Lil’ Kleine, Ronnie Flex en Boef ook een publiek van dertigers en veertigers kunnen aanspreken, kunnen zij in ons land nog populairde­r worden. Jongeren zijn ook klaar voor een Belgisch voorbeeld. Het is enkel wachten op de juiste artiest die zich ook kan verkopen, want daar ontbreekt het ons hier soms nog wat aan.”

‘‘Jongeren hier zijn klaar voor een Belgisch voorbeeld. Het is enkel wachten op de juiste artiest die zich ook kan verkopen, want daar ontbreekt het ons soms nog wat aan.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Lil’ Kleine speelt vanavond en maandag een uitverkoch­te Lotto Arena plat.
FOTO BELGA Lil’ Kleine speelt vanavond en maandag een uitverkoch­te Lotto Arena plat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium