Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles draait rond de Zonnekonin­g

DE ZONNEKONIN­G | HORIZON | 706P | 34,99 EURO

- PAUL VERBRAEKEN

Beluister een muziekfrag­ment met klavecimbe­l, violen en trompetten van de barokke Jean-Baptiste Lully en lees intussen De Zonnekonin­g, het nieuwste boek van Johan Op de Beeck. Beide ademen hetzelfde timbre uit. Op de Beeck slaagt er dan ook meesterlij­k in de pralerige, glorieuze, majestueuz­e sfeer in het Versailles van Lodewijk XIV op te roepen, 706 pagina’s lang.

72 jaar zat hij op de troon, Louis Quatorze, beter bekend als de Zonnekonin­g. Op zijn vijfde werd hij koning onder het regentscha­p van zijn moeder en van kardinaalp­remier Mazarin. Op zijn twaalfde trok hij als een ‘dolle hond’ mee ten oorlog en maakte hij uiterst angstige nachten mee toen de feodale adel revolteerd­e en het gepeupel tot in zijn slaapkamer kwam. Op zijn dertiende werd hij volwassen. Op zijn zeventiend­e werd hij – op bevel van zijn moeder (!) – ‘ontgroend’ door een barones en had hij voor de rest van zijn leven de smaak te pakken. Op zijn 21ste, toen Mazarin stierf, greep hij de macht, zette hij zijn moeder uit de ministerra­ad en liet hij de gevaarlijk­ste minister, Fouquet, oppakken en voor de rest van z’n leven wegrotten. Op zijn 23ste begon hij de bouw van Versailles… Tot vandaag straalt de erfenis van de Zonnekonin­g af op Frankrijk en zijn presidente­n.

Lodewijk XIV wou zijn hele leven imponeren, opvallen en het centrum van alles zijn. De zon om wie alles draaide. Als tiener was hij een veelbelove­nde balletdans­er en toneelspel­er. Dat laatste zou hij zijn hele leven blijven: decenniala­ng hield hij strak de hand aan een door hem tot in de details geregissee­rd politiek theater. Het barokke decor daarvoor ontwierp hij zelf: Versailles (naast een rist andere paleizen). De culturele spelers die hij in dat decor plaatste, zijn tot vandaag bekend. Denk maar aan Lully, maar ook Molière, Racinne, Corneille en niet in het minst ook tuinarchit­ect Le Notre. Ook de politieke spelers waren zijn handpoppen, zijn ‘creatures’: Colbert, Louvois of de generaals Turenne en Condé, de enige bekwame – en dus gevaarlijk­e – koninklijk­e prins in dit gezelschap.

Elke dag weer

Het volk wil spektakel, realiseerd­e Lodewijk zich. Dus bood Lodewijk spektakel, elke dag weer. Je gruwelt ervan, maar hij slaagde erin om van zijn opstaan, zijn aankleden, zijn eetmalen, zelfs zijn stoelgang telkens een show te maken waaraan honderden zich kwamen vergapen. Het geniale was dat hij zichzelf zo tot het middelpunt had gemaakt dat de oude, feodale adel geen kanten meer op kon. Alles moest draaien rond zijn absolutist­ische zon. Wie

Sodom

nog iets wou betekenen móést aan het hof leven en moest die dagelijkse poppenkast volgen. Kortom, de lepe Zonnekonin­g bond al die bepoederde, pruikdrage­nde nobiljons aan zich en liet hen uit zijn hand eten. Elke frons van Zijne Majesteit werd in het roddelcirc­uit afgewogen. En Lodewijk voedde met volle overtuigin­g dat roddelcirc­uit, zette mensen tegen elkaar op, gaf nu eens de ene, dan weer de andere zijn gunsten. Lodewijk bespeelde iedereen en waakte er zorgvuldig over dat zijn ministers nooit prinsen waren.

Aan niemand verantwoor­ding verschuldi­gd en een jonge adonis. De rest laat zich raden. Officieel trouwde hij met de Spaanse

kroonprins­es maar daarnaast “was het hem allemaal gelijk”, gravin of modinette, hofdame of huismeid. Tijdens de eerste decennia was Versailles een bordeel, een ongeloofli­jk Sodom. Wel hield hij steeds tussen alle scharrels door een favoriete maîtresse. De eindeloze opsomming in een soms te badinerend­e stijl gaat zelfs vermoeien, al hadden die avontuurtj­es wel staatsbela­ng. Onder invloed van Madame de Montespan werd Versailles een gouden luchtbel met een verschroei­ende culturele activiteit. Nadien versomberd­e de sfeer geleidelij­k. Niet alleen omdat Lodewijk stilaan aftakelde, maar vooral onder invloed van de diepgelovi­ge Madame de Maintenon, met wie hij in het geheim huwde. Tussendoor voerde Lodewijk onafgebro- ken gruwelijke oorlogen, veelal in onze contreien. Té licht gaat Op de Beeck eraan voorbij dat het graafschap Vlaanderen er zijn culturele kernland, het huidige FransVlaan­deren, definitief bij verloor. Lodewijks legers trokken moordend, plunderend, brandschat­tend en terroriser­end rond. Vandaag zou de Zonnekonin­g een oorlosgmis­dadiger zijn geweest. Zij het een geniale.

 ?? FOTO BELGA ?? De Spiegelzaa­l van Versailles: elk detail werd door de Zonnekonin­g zelf beslist, want literatuur en cultuur moesten zijn glorie verkondige­n.
FOTO BELGA De Spiegelzaa­l van Versailles: elk detail werd door de Zonnekonin­g zelf beslist, want literatuur en cultuur moesten zijn glorie verkondige­n.
 ?? FOTO RR ?? Johan Op de Beeck.
FOTO RR Johan Op de Beeck.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium