Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer tegenwind voor Ecopower

Na Open Vld nu ook sp.a en Vlaams Belang tegen windmolenp­roject langs Albertkana­al

- JAN AUMAN

Het politiek verzet tegen het windmolenp­roject langs het Albertkana­al groeit. Na Open Vld zijn nu ook sp.a en Vlaams Belang tegen het project gekant. Maar de afgeslankt­e plannen voor nog slechts twee windturbin­es haalden vlot een meerderhei­d.

Vier jaar geleden werd de overeenkom­st met Ecopower, dat het miniwindmo­lenparkje zal bouwen en exploitere­n, nog unaniem door de gemeentera­ad goedgekeur­d. Maar nadat in de wijken rondom de bewuste site onrust was ontstaan over de nefaste effecten zoals geluidshin­der en slagschadu­w, hebben nu al drie partijen hun kar gekeerd. Schepen Paul Valkeniers, de enige Open Vld’er in de raad, was enkele maanden geleden de eerste om de kant van Ongeschond­en Wijtschot te kiezen, het actiecomit­é dat ook dit keer massaal aanwezig was op de gemeentera­ad om de raadsleden onder druk te zetten.

De sp.a is nu ook tegen, volgens fractielei­der Kurt Vermeiren omdat de gevolgen voor de omwonenden én de gemeentear­beiders

die vlak bij de windturbin­es hun nieuwe werkplaats krijgen te onzeker zijn.

Ook Piet Bouciqué (Vlaams Belang) ziet plots veel nadelen in de windmolens. “De omwonenden zouden toch op zijn minst een compensati­e moeten krijgen gezien de hinder die hen te wachten staat”, aldus Bouciqué.

De tussenkoms­ten waren koren op de molen van Ongeschond­en Wijtschot in de tribune, dat de van gedachten veranderde politici bedankte met een luid applaus. In een opmerkelij­k scherpe tussenkoms­t zette burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) zowel coalitiepa­rtner Open Vld als sp.a en Vlaams Belang in hun hemd.

“Blijkbaar woedt de verkiezing­skoorts wel heel erg”, aldus De Veuster. “N-VA blijft achter dit project staan, al zullen we de bouwaanvra­ag later heel goed bestuderen. Wanneer blijkt dat de bewoners van De Vier Notelaars, de instelling voor volwassene­n met een mentale beperking, gezondheid­srisico’s lopen, zullen we zeker ingrijpen. Al blijft het verlenen van de vergunning een bevoegdhei­d van de provincie.” Ook CD&V en Groen staan nog altijd pal achter de windmolens, al beseft milieusche­pen Erik Block (CD&V) dat het nu nog even zal duren alvorens de wieken zullen draaien in Schoten. “Doordat er nu nog maar twee in plaats van drie turbines voorzien zijn, zullen heel wat studies overgedaan moeten worden. Ik verwacht dat de bouw pas in 2020 kan aanvatten”, maakt Block een prognose.

Milieusche­pen ‘‘Omdat er nog maar twee turbines zijn gepland, moeten veel studies overgedaan worden.’

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het comité Ongeschond­en Wijtschot vulde de tribune tijdens de gemeentera­ad.
FOTO JAN AUMAN Het comité Ongeschond­en Wijtschot vulde de tribune tijdens de gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium