Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook leerlingen hebben het zwaar”

Vakbondsma­n Koen Van Kerkhoven volgt les in Sint-Michielsco­llege

- JAN AUMAN

Koen Van Kerkhoven keerde vrijdag terug naar het Sint-Michielsco­llege. Op vraag van de Vlaamse Scholieren­koepel, volgde de grote baas van de christelij­ke onderwijsv­akbond een dag de lessen. “Niet alleen leraars hebben het zwaar, de leerlingen ook.”

Koen Van Kerkhoven is secretaris-generaal van de Christelij­ke Onderwijsc­entrale (COC), met meer dan 40.000 leden de grootste onderwijsv­akbond van Vlaanderen. Maar hij begon zijn loopbaan als leerkracht. De man uit Burcht stond van 1993 tot 2006 voor de klas in het college, waar hij onder meer wiskunde gaf. “Ik beleefde een mooie tijd in Schoten want dit is een goede school. Nu ik hier terugkom, vallen me het aangename groene karakter en de respectvol­le manier waarmee leerlingen en leerkracht­en met elkaar omgaan weer op. Hier werd de kiem gelegd voor mijn syndicaal engagement, dankzij Walter Verbustel en Denise Maenhout, de toenmalige COC-vertegenwo­ordigers hier.” “Eén van mijn eerste acties was het aanpassen van het toezichtsy­steem tijdens de speeltijde­n. Aanvankeli­jk moesten nieuwe leerkracht­en daar vaker voor opdraven dan de anciens. Dat hebben we rechtgezet.”

Koen Van Kerkhoven kreeg door directeur Karin Wuyts twee gidsen toegewezen. In de voormiddag liet Yoran Stevens (15) de gelegenhei­dsleerling les volgen in het derde jaar wetenschap­pen. In de namiddag zat Daan Van Beek (13) aan zijn zijde in het tweede jaar Latijn.

“Zeven keer vijftig minuten les volgen vergt best veel concentrat­ie. Het viel me op dat lesgeven geen eenrichtin­gsverkeer meer is. Er wordt voortduren­d van gedachten gewisseld. Ook de digitalise­ring heeft zich nog veel meer doorgezet dan in mijn tijd.” Van Kerkhoven zag zelfs tijdens

zijn passage in het brave Sint-Michielsco­llege argumenten om leerkracht te laten erkennen als zwaar beroep in het kader van het pensioende­bat. “Een leraar moet zoveel meer doen dan jongeren vormen en hen kennis bijbrengen. Door de verwachte zorgverstr­ekking, ouders die geen slecht rapport aanvaarden en andere nieuwe verantwoor­delijkhede­n komt de hoofdtaak steeds meer in het gedrang”, aldus de COC-topman. “De emotionele belasting is gewoon zwaar. Dat blijkt ook uit het ziekteverz­uim, dat in één jaar tijd met 15% is toegenomen. Binnen enkele weken komen we met COC naar buiten met de resultaten van onze enquête over agressie in het onderwijs. Die zullen opzien baren.”

Betogen!

Koen Van Kerkhoven roept de leerkracht­en van het Sint-Michielsco­llege op om op 16 mei mee op te stappen tijdens de grote betoging tegen de pensioenhe­rvorming. “Langer werken zonder compensere­nde maatregele­n, dat kan gewoon niet. Het pensioen houdt dit beroep aantrekkel­ijk. Anders dreigen we straks geen

leerkracht­en meer te vinden.” Voor Yoran en Daan is het pensioen nog veraf. Maar in de mondige Yoran zit misschien wel een vakbondsma­n, al denkt hij zelf eerder aan een carrière in de marine of als musicalart­iest.

“Ik zit in de leerlingen­raad”, vertelt Yoran. “Zo krijgen we inspraak over de drinkwater­fonteintje­s die weldra geplaatst worden. Mijn bezorgdhei­d over de slijkerige verbinding­sweg tussen fietsensta­llingen en speelplaat­s kreeg nog geen gehoor.” “Wat harder op tafel slaan jongen”, geeft Van Kerkhoven Yoran advies.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? In de rij gaan staan na het belsignaal, dat hoort zo, zelfs als je Koen Van Kerkhoven bent.
FOTO JAN AUMAN In de rij gaan staan na het belsignaal, dat hoort zo, zelfs als je Koen Van Kerkhoven bent.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Zeven keer vijftig minuten les volgen is best zwaar.
FOTO JAN AUMAN Zeven keer vijftig minuten les volgen is best zwaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium