Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1,2 kilometer cultuur in de berm

Festival Gebermte dropt kunstenaar­s en hun werk langs R11

- SEPPE SLAETS

Kunst, cultuur en natuur ruisen de komende dagen door het struikgewa­s van de Krijgsbaan en de Vredebaan in Wilrijk en Mortsel. Cultuurver­eniging Gebermte zet tot dinsdag over een afstand van 1,2 kilometer een gigantisch artistiek programma neer.

Zoals bij de vuurdoop in 2017 benadrukke­n de organisato­ren opnieuw ‘anders’ te willen kijken naar hun omgeving. En die omgeving is dus de groene berm die van Mortsel tot in Wilrijk de R11 siert.

Iedereen is er vier dagen lang welkom om de meest uiteenlope­nde artistieke projecten te ontdekken in een nog altijd verborgen stukje natuur.

Het is onbegonnen werk om heel de affiche te overlopen. Er is beeldende kunst, maar er zijn ook interactie­ve installati­es, er worden monologen opgevoerd, er wordt poëzie en slam poetry in de berm gebracht, er wordt jazz gespeeld en er zijn optredens met wereldmuzi­ek.

Atelier KunstLab en Atelier Mixed Media, Open Jazz met Patrick Lahousse, kunsthisto­ricus Etienne Van Deyck, Karkarkar, de nacht van Walpurgis, Els Dejonghe, Yannick Moyson en Chris Ceusterman­s zijn maar een paar van de vele namen.

Blij met samenwerki­ng

“Wij zijn ontzettend blij dat Ge-

bermte een vervolg heeft gekregen. Vorig jaar ontvingen we zoveel toffe reacties van bezoekers die niet eens wisten dat deze groene berm bestond. Fantastisc­h dat Wilrijk nu ook meewerkt”, zegt Bart Pluym, curator van Gebermte. “Door kunst en cultuur hier samen te brengen, laten we

de buren en andere bezoekers een waardevol stuk groen beleven. We maken van deze plek een groot beeldenpar­k: een groene publieke ruimte waar u al wandelend, zittend en liggend werk van kunstenaar­s ontmoet. Het is de bedoeling dat de beelden en installati­es iets nieuws doen ontstaan.

En dat alles kan mee vormgeven aan een mogelijke toekomst van de bermen.” Vandaag geeft Gebermte om 14u het startschot met Sven Speybrouck. Gebermte is vrij toegankeli­jk.

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Van Wilrijk tot Mortsel en weer terug verzamelt Gebermte over meer dan een kilometer kunst en cultuur in het groen.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Van Wilrijk tot Mortsel en weer terug verzamelt Gebermte over meer dan een kilometer kunst en cultuur in het groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium