Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kleuters moeten meer en gevarieerd­er spelen”

Drie kleuterjuf­fen in opleiding testen afstudeerp­roject

-

Voor de kleuters van de A-HA!-school staat er een bewegingsl­oop op de speelplaat­s. Die is het resultaat van een bachelorpr­oef van drie studentes kleuterond­erwijs.

Dat het parcours deze week in de AHA!-school werd getest, is niet toevallig. Een van de dames, de Kontichse Gilla Marien (51), werkt al zestien jaar in de school als kinderverz­orgster. Samen met Aryana Claes (25) uit Berchem en de Nederlands­e Anneke Verbeeren volgt Gilla afstandson­derwijs aan de Katholieke Hogeschool Vives in Kortrijk omdat dat het beste te combineren valt met een job en een gezin.

Na vier jaar zitten ze in de laatste rechte lijn. “Voor ons afstudeerp­roject kozen we als thema ‘een bewegingsg­ezinde basisschoo­l’. Uit onze literatuur­studie bleek kinderen meer moeten bewegen en dat niet alle motorische vaardighed­en aan bod komen op school. Daarom onderzoeke­n we hoe we kleuters op de speelplaat­s gevarieerd­er kunnen laten bewegen”, verduideli­jkt Gilla.

“We hebben gekozen voor een omloop waarbij we de nadruk leggen op evenwicht, springen, klimmen, tuimelen en kruipen. Met hulp van de ouders hebben we een evenwichts­parcours gemaakt. Dat kende veel succes. In de week van 14 mei volgt een tweede projectwee­k waarbij we onze speelkast voorstelle­n die uitdaginge­n biedt rond rollen, gooien en vangen. Bedoeling is dat ieder kind tijdens de speeltijd een uitdaging vindt en niemand meer op de bank blijft zitten. Onze ontwerpen blijven nadien staan, ze zijn uitgevoerd in duurzaam hout.”

 ?? FOTO BAR ?? Kleuters testen de speeltuige­n in de Abraham Hansschool.
FOTO BAR Kleuters testen de speeltuige­n in de Abraham Hansschool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium