Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lezen, schrijven en vrienden maken met Anne Frank

Vredescent­rum ontwikkelt nieuwe workshop voor anderstali­ge nieuwkomer­s

- JAN STASSIJNS

Het Vredescent­rum heeft een nieuwe workshop klaar. Anne en ik is gericht op anderstali­ge nieuwkomer­s en werd vrijdag gevolgd door OKAN-leerlingen van het stedelijk lyceum Quellin. “Er zijn veel gelijkenis­sen tussen het leven van Anne Frank en dat van de OKAN-leerlingen”, zegt AnneSophie Van Vyve van het centrum.

Het Vredescent­rum zet al dertig jaar projecten op rond vredesopvo­eding en herinnerin­gseducatie, met workshops over de Eerste en Tweede Wereldoorl­og, discrimina­tie en verdraagza­amheid. Zo wordt er in de workshop Clash of Conf licts gewerkt rond hoe we met conflicten omgaan en de vraag of we conflicten ook de wereld uit kunnen helpen. Jaarlijks bereikt het Vredescent­rum ongeveer 190 scholen en duizenden leerlingen.

Dit jaar werkte het Vredescent­rum een nieuwe workshop uit, specifiek voor leerlingen uit de onthaalkla­ssen voor anderstali­ge nieuwkomer­s en de klassen Nederlands voor anderstali­gen. Die workshop, Anne en ik, vertelt het verhaal van het ondergedok­en Joodse meisje Anne Frank en de Tweede Wereldoorl­og en is gebaseerd op een bestaande workshop van het Vredescent­rum voor het ‘gewone’ onderwijs.

Taalontwik­keling en hoop

“Daar draait het voornameli­jk rond lezen en schrijven”, vertelt Anne-Sophie Van Vyve van het Vredescent­rum. “Voor de OKANen NT2-klassen hebben we de focus verlegd en richten we ons op taalontwik­keling, hoop en de kracht van communicat­ie. Thema’s die Anne Frank niet vreemd waren en ook veel gelijkenis­sen tonen met de achtergron­d van vele OKAN-leerlingen.”

“Anne Frank ontvluchtt­e Duitsland en kwam in Nederland terecht, waar ze onder meer een nieuwe taal moest leren en nieuwe vrienden maakte. Er zijn dus heel wat overlappin­gen met de leerlingen. We brengen een verhaal van hoop aan de hand van de geschieden­is. Vandaag plukken we nog steeds de vruchten van de positieve gevolgen na de Tweede Wereldoorl­og: democratie, ver- draagzaamh­eid en tolerantie. De Jodenvervo­lging komt uiteraard aan bod, maar we gaan niet dieper in op de horror van de concentrat­iekampen. We focussen op Annes dromen en haar verhaal van hoop.”

Emoticons

Vrijdag volgden enkele leerlingen tussen 12 en 16 jaar van het stedelijk lyceum Quellin de workshop in het zolderkame­rtje van kunstencen­trum Den Beulebak op de Sint-Nicolaaspl­aats. Bij sommigen deed Anne Frank een belletje rinkelen, maar de meeste leerlingen kenden haar niet. Aan de hand van emoticons konden leerlingen hun gevoelens aanduiden over Anne Frank. “En we merken dat Anne Frank herkenbaar is, ook al omdat het om een leeftijdsg­enoot gaat”, vertelt Van Vyve. “Maar de workshop is voor alle leeftijden te volgen. We zijn net gestart met het aanbod voor OKAN-klassen, maar we zien nu al dat er interesse is.” De workshop Anne en ik duurt een uur. Tot 18 mei en van 23 juli tot 3 augustus worden er workshops georganise­erd in het centrum van Antwerpen.

Anne-Sophie Van Vyve Vredescent­rum

‘‘Anne Frank moest een nieuwe taal leren en nieuwe vrienden maken. Er zijn dus heel wat overlappin­gen met onze anderstali­ge nieuwkomer­s uit de OKAN-klas.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Vrijdag volgden leerlingen tussen 12 en 16 de workshop. “We merken dat Anne Frank zeer herkenbaar is voor de leerlingen, ook al omdat het om een leeftijdsg­enoot gaat.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Vrijdag volgden leerlingen tussen 12 en 16 de workshop. “We merken dat Anne Frank zeer herkenbaar is voor de leerlingen, ook al omdat het om een leeftijdsg­enoot gaat.”
 ??  ?? De meeste OKAN-leerlingen kennen Anne Frank niet.
De meeste OKAN-leerlingen kennen Anne Frank niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium