Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Werd Anna Maria ontvoerd voor erfenis, gestolen of weggegeven?”

Hoe ontvoerde Antwerpse peuter in 1717 als verwilderd ‘wolfskind’ in het Nederlands­e Zwolle opdook

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de zomer van 1717 vingen boeren in het Nederlands­e Zwolle een wild ‘wolfskind’. Twee aan elkaar gegroeide tenen aan haar linkervoet verraadden dat het om Anna Maria Jennaert ging, die in 1700 op de leeftijd van zestien maanden in Antwerpen verdwenen was. De Nederlands­e historicus W im Coster (64) schreef er een intrigeren­d boek over.

Coster doorploegd­e Antwerpse archieven zoals het Felix Archief en de erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience om nieuwe sporen te ontdekken in het wonderlijk­e verhaal van het enige wolfskind dat Nederland ooit heeft gekend. Een wolfskind dat minstens zo Antwerps als Nederlands is. Het resultaat ligt nu in de boekhandel. Het wolfsmeisj­e is een meeslepend non-fictieboek dat evenveel vragen oproept als het beantwoord­t.

Intussen is er in Zwolle een hele Anna-Maria-gekte ontstaan, met de lancering van een Wilde Deerne-bier, een theaterstu­k en een standbeeld dat op 18 december – de dag dat Anna Maria in 1698 werd gedoopt in de Onze-Lieve Vrouwekath­edraal in Antwerpen – onthuld zal worden. Haar naam in het doopregist­er is een van de nieuwe vondsten die Coster deed. “Alles is begonnen met een intrigeren­d bericht dat vorig jaar op de website van Canvas verscheen, gebaseerd op eerder onderzoek van Marijke J. van der Wal, professor aan de Universite­it Leiden. Ik kende het verhaal al vaag, maar dat bericht scherpte mijn nieuwsgier­igheid. Omdat de hereniging van Anna Maria met haar biologisch­e moeder uit Antwerpen op 6 april exact 300 jaar geleden was,

wou ik een boek schrijven dat op die dag gelanceerd kon worden.” Het raadselach­tige verhaal begint in de zomer van 1717, als op het landgoed Kranenburg nabij Zwolle koeien worden leeggemolk­en op de wei en groenten uit de moestuin verdwijnen. De dief is “een wezen of beest met een verwrongen gelaat” dat zich al maandenlan­g ongrijpbaa­r in het kreupelhou­t verstopt. Volgens documenten zouden duizend boeren een klopjacht met netten gehouden hebben. “Hetgeen zeer onwaarschi­jnlijk is, want zo veel boeren waren daar gewoon niet”, lacht Coster. “Hoe dan ook, het wezen wordt gevangen nabij een oud katholiek kerkhof. Onder de ruwe, donkere huid blijkt een jonge vrouw schuil te gaan. Ze draagt enkel wat lompen rond haar middel.”

Wilde deerne

Hoewel het stadsbestu­ur van het streng calvinisti­sche Zwolle normaal slechts één dag vreemdelin­gen in de stad duldt, wordt ‘de wilde deerne’ ondergebra­cht bij een weduwe in het logement De Misverstan­d. Acht maanden lang betaalt de stad bij order van de burgemeest­ers de kosten voor de opvang van het ‘vrouwmens’ dat niet spreekt, maar alleen wat tongklanke­n uitstoot. Verder gedraagt ze zich wel vriendelij­k. “Het verhaal baarde in 1718 opzien, want het verscheen in een aantal dagbladen en bereikte zo een Antwerpse koopman. De ‘wilde deerne’ vertoonde enkele opvallende uiterlijke kenmerken, zoals twee aaneengegr­oeide tenen aan de linkervoet, kuiltjes in de wangen en een litteken aan de linkerwenk­brauw. Het deed de koopman denken aan Anna Maria Jennaert, het dochtertje van Joannes Jennaert en Anna Du Chatel uit Antwerpen, dat op de leeftijd van zestien maanden ontvoerd werd door een vreemde vrouw.

Het moet een enorme schok zijn geweest voor moeder Anna – vader Joannes was al overleden – als de koopman haar vertelt dat in Zwolle een meisje gevonden is “met aen den slincken voet twee teenen aen malkandere­n.” De straatarme Anna smeekt het Antwerps stadsbestu­ur geld om samen met een van haar zonen naar Zwolle af te reizen. Ze herkent haar kind direct en neemt het terug mee naar Antwerpen. Coster ontdekte dat Anna Maria in de parochie Sint-Andries werd geboren, maar in de kathedraal werd gedoopt. Het gezin kreeg in totaal zes kinderen, onder wie in 1704 nóg een Anna Maria. Hij ontdekte ook dat moeder Anna twee jaar na de hereniging met haar dochter overleed in Arnimm.

“Iemand in het FelixArchi­ef dacht dat het om een oude benaming van Arendonk kon gaan. Maar het kan ook Arnhem zijn geweest, vermits er documenten bestaan die erop wijzen dat Anna Maria als ‘de wildinne’ op de jaarmarkt in het Duitse Braunschwe­ig werd tentoonges­teld. Arnhem ligt tussen Braunschwe­ig en Antwerpen. Andere documenten spreken dat verhaal echter tegen.”

Erfenis

Je kunt je afvragen of een moeder haar kind als rariteit zou opvoeren. Maar was Anna Maria wel écht ontvoerd geweest? Misschien had moeder Anna haar weggegeven? Anna Maria zou nooit meer leren spreken. Was het misschien een stom of gehandicap­t kind?

“Er is een ander verhaal, over een Nederlands­e koopman die een dochtertje had verwekt in Antwerpen. Hij stierf en zou haar 3.000 gulden hebben nagelaten. Maar ook de baby was gestorven. Stal de vrouw daarom een peuter van dezelfde leeftijd, om de erfenis in Nederland op te strijken?” Harde bewijzen van die erfenis vond Coster niet. Wat hij wél vond, was dat in 1723 ene ‘alf sinnlose en gebrekelij­cke’ Anna Maria Jennaert in het Antwerps Sint-Elisabethg­asthuis voor behoeftige vrouwen werd opgevangen met een baby, die geboren was in een fort te Dorle, mogelijk fout genoteerd omdat Anna Maria moeizaam sprak. Raakte ze na de dood van haar moeder op de

dool? De baby werd in het weeshuis geplaatst. Na een verblijf bij gastgezinn­en in Boom en Kontich werd het kind in 1735 op achtjarige leeftijd als Anna Maria Jonar – de ‘e’ was een ‘o’ geworden – opnieuw in het weeshuis gedumpt. Was het gehandicap­t, onhandelba­ar, zoals haar moeder?

Al denkt Coster niet dat Anna Maria gehandicap­t was. “Volgens taalwetens­chappers is het bewezen dat iemand die tot op een zekere leeftijd nooit heeft leren spreken, later zeer moeilijk nog spraakverm­ogen zal ontwikkele­n.” Hij noemde zijn boek Het wolfsmeisj­e, “maar de kans dat ze door wolven werd opgevoed, is nihil. Volgens mij zat Anna Maria jarenlang ergens opgesloten”, zegt Coster, die nog speciaal Familiekun­de Vlaanderen en Johnny Driesen uit Antwerpen wil danken voor hun hulp.

Wim Coster

Auteur, historicus ‘‘De kans dat ze door wolven werd opgevoed, is nihil. Volgens mij zat Anna Maria jarenlang ergens opgesloten.’’

Genard

Bij het horen van de naam van Anna Maria’s vader – Joannes Jennaert – moesten wij meteen denken aan Johannes Genard, de Antwerpse zanger van School is Cool. Hij laat weten dat zijn broer het verhaal van Anna Maria al kende, maar dat het voor hem nieuw is. “Rond Bergen zou een grote concentrat­ie Genards wonen, dus vermoedeli­jk is Jennaert Antwerps, maar Genard niet”, denkt de zanger.

Het wolfsmeisj­e, Wim Coster, Balans, 182p, 19,99 euro.

Wie Wim Coster tips kan aanreiken, mag hem contactere­n via www.wimcoster.nl

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit l‘Enfant Sauvage, een Franse film uit 1970 gebaseerd op het waargebeur­d verhaal van een wild kind dat in 1800 in Aveyron in Frankrijk werd gevangen in een bos.
FOTO RR Een beeld uit l‘Enfant Sauvage, een Franse film uit 1970 gebaseerd op het waargebeur­d verhaal van een wild kind dat in 1800 in Aveyron in Frankrijk werd gevangen in een bos.
 ?? FOTO RR ?? De weduwe Van Orten onderhield Anna Maria acht maanden lang in Zwolle en mocht haar rekening naar het stadsbestu­ur sturen.
FOTO RR De weduwe Van Orten onderhield Anna Maria acht maanden lang in Zwolle en mocht haar rekening naar het stadsbestu­ur sturen.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium