Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste stadsboerd­erij van Europa opent in Anderlecht

Uitwerpsel­en van vissen dienen als meststof voor planten

- REBECCA VAN REMOORTERE

Op het dak van een voedingsha­l in Anderlecht – en op minder dan 2 kilometer van Manneken Pis – opende deze week de grootste stadsboerd­erij van Europa. Alle producten die er geteeld worden, zijn bestemd voor de lokale afzetmarkt binnen een straal van 20 kilometer.

Winkels, supermarkt­en en restaurant­s in het Brusselse hebben er een nieuwe leverancie­r bij. Het dak van Foodmet, de voedingsha­l naast het slachthuis van Anderlecht, is goed voor een oppervlakt­e van 4.000 vierkante meter aan groenten, fruit, kruiden en vis, bestemd voor de lokale afzetmarkt.

De helft van de oppervlakt­e is ingevuld als moestuin, waar ook bessenstru­iken zijn aangeplant. Op de andere helft van het dak zijn gigantisch­e serres gebouwd waar groenten en gestreepte zeebaarzen gekweekt worden volgens een proces dat aquaponie heet. Het water voor de vissen wordt geïrrigeer­d uit de tomatenkwe­ek. De uitwerpsel­en van de vissen worden gerecyclee­rd. Ze gaan door een biofilter en worden dan opnieuw gebruikt als voedingsst­offen voor de planten. De planten- en viskweek zijn dus verbonden via de biofilter en vormen een gesloten systeem.

Op het dak zou binnenkort zo’n 35 ton vis per jaar gekweekt kunnen worden. Daarnaast zijn de serres goed voor vijftien ton kerstomate­n per jaar en 2.700 potjes aromatisch­e kruiden per week. De bestuiving in de serre gebeurt door hommels. Ongedierte wordt biologisch bestreden, zonder pesticiden. Kippen, koeien of varkens zijn niet te vinden op het dak. Als kers op de taart opent er binnenkort ook een restaurant aan de stadsboerd­erij, dat uiteraard zal werken met de groenten en vis vanop het dak.

PAKT

Voor het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest is de boerderij in Anderlecht niet het eerste stadslandb­ouwproject. Peas & Love biedt particulie­ren in Sint-Lambrechts­Woluwe abonnement­en aan op moestuintj­es op het dak van kledingzaa­k Cameleon. Dat systeem is vergelijkb­aar met het dak van PAKT in het Groen Kwartier in Antwerpen. Ook daar kunnen stadslandb­ouwers en buurtbewon­ers met groene vingers een stukje moestuin afhuren. Er worden ook vissen gekweekt en kippen gehouden. Chef Nick Bril haalt er zijn tomaten voor sterrenzaa­k The Jane vlakbij. Stadslandb­ouw en korte-ketenintit­iatieven winnen aan popula- riteit. Zo heeft Londen een gigantisch­e stadsboerd­erij onder de grond. Kruiden en bladgroent­en groeien er in de ondergrond­se tunnels waar mensen in de Tweede Wereldoorl­og gingen schuilen voor de bommen. De groenten groeien er onder duurzame ledlichten. En de landbouwer­s zijn er, in tegenstell­ing tot de boerderije­n op daken, niet afhankelij­k van het weer.

 ?? FOTO BELGA ?? De grootste stadsboerd­erij van Europa ligt op het dak van een voedingsha­l in Anderlecht.
FOTO BELGA De grootste stadsboerd­erij van Europa ligt op het dak van een voedingsha­l in Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium