Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eenmaal, andermaal… geklikt!

-

Van een speciale fles whisky van De Poldernaer, 21 jaar gerijpt op oude eik, tot een James Bondboot: bij online veilinghui­s Moyersoen gaat het allemaal onder de digitale hamer. Maar tegelijker­tijd slaagt de laatste openluchtv­eiling op de Antwerpse Vrijdagmar­kt erin om het digitale tijdperk te overleven. Hoe kan dat? Onze reporter trok op onderzoek.

Van een fles whisky van 21 jaar oud tot een boot die James Bond heet, bij Moyersoen-auctions.com kan het allemaal in een paar klikken van u zijn. “We hebben deze week 18.000 flessen sterkedran­k en wijn geveild van de bekende Antwerpse drankwinke­l De Poldernaer. Eén koper heeft zelfs voor 17.000 euro gekocht in het totaal. Onze site ontplofte bijna, op een bepaald moment zaten 125.000 mensen tegelijker­tijd een fles naar hun smaak uit te zoeken. Nog nooit meegemaakt.” En ze zijn wel wat gewoon bij Moyersoen. “Sinds 2008 veilen we nog alleen online. Ik zit al sinds de jaren ’80 in de veilingsec­tor: ik ben er stoemeling­s ingerold, ik had gereageerd op een vacature voor bediende. Wist ik veel dat ik in Appelboom zou terechtkom­en, een van de grootste veilinghui­zen en de job van mijn leven zou vinden daar. Geen dag heb ik mij sindsdien verveeld: elke dag ontdek ik weer andere spullen, ontmoet ik andere mensen…”

Nummers plakken

Christophe leerde de stiel tussen de veilinglot­en. “In grote hangars moest ik eerst spullen in loten helpen schikken voor de openbare verkoop en er de lotnummers opplakken. Al doende leerde ik van eender wat, of het nu een oven of een jacuzzi was, de prijzen erbij schatten. Nee, ik heb hier niet voor gestudeerd. Ik heb een diploma lager middelbaar. Maar van mijn grootvader heb ik de ondernemin­gszin meegekrege­n, en na vijf jaar startte ik zelf een veilingbed­rijf.”

Dat online veilen de toekomst is, daar was Christophe al in 2001 van overtuigd. “Toen lanceerde ik al een online veiling, maar dat was te vroeg. In 2008 gingen we er opnieuw voor, en toen was de tijd wel rijp. Voor alle loten zijn er bezichting­ingsdagen, maar 70% koopt zonder de goederen live gezien te hebben. Van een stoel of een frigo nemen we ook niet één foto, maar vaak een hele reeks. Is er ergens een beschadigi­ng, dan staat dat erbij en zie je ook een foto van de schram erop, zodat mensen zich niet bekocht voelen achteraf. Eerlijk duurt het langst, ook online.”

Tot in China

Met 117.000 loten per jaar, 42 miljoen euro aan verkochte goederen en 20.000 vierkante meter aan opslag is Moyersoen een grote jongen. De grootste in België als het op online veilen aankomt. “We hebben kopers uit 130 landen. Dit lot met houten stoelen, waarvan eentje een vlek op het zitvlak heeft? Daar gaan alleen mensen van de kanten van Aartselaar op bieden. Maar deze zwarte Londense cab, een prachtige klassieker waar veel verzamelaa­rs op azen? Daar bieden ze tot in China op.”

Spreekt online bieden niet vooral een jonger publiek aan? “Je kan er geen leeftijd op plakken. Bij een oldtimer zitten ook 60-plussers achter hun scherm te bieden. Alles hangt af van welk publiek een bepaald product aanspreekt.”

Cloud hammer

Zijn er goederen die je beter niet online veilt, een huis bijvoorbee­ld? “Nee, auto’s of huizen online veilen doen wij ook. Je bereikt een veel groter publiek dan bij een traditione­le openbare verkoop van een huis, ergens in een café of een zaaltje. Amper 2% van alle huizen wordt nog à la eendermaal andermaal openbaar verkocht, da’s weinig. Het verbaast mij niet dat de federatie van notarissen straks zelf met een eigen online veilingsys­teem op de proppen komt. Onze software, Cloud Hammer, kan ook door al wie onder zijn eigen naam een digitale veiling wil opzetten, of dat nu een notaris is of een bedrijf met overstock, gebruikt worden.”

Wat is het geheim van het succes van online veilen? “Wij zijn snelle jongens. Wie hier verkoopt, ziet z’n geld zes weken later op z’n rekening staan. Ook voor de kopers zelf gaat het snel: in een paar klikken kies je wat je wil, geef je je prijs, zie je de veilingkos­ten en btw die erbij komt… Doet iemand een tegenbod op wat jij wil kopen, dan krijg je een bericht op je telefoon, dan kan je waar je ook bent, vanop een terrasje bijvoorbee­ld, beslissen op je opbiedt of niet. Mobiel, flexibel, snel… Openbare verkopen met de hamer op café, dat wordt pure folklore. Online is de toekomst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium